ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2020 14:12 EEST

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμένιοι και Αζέροι αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της νέας εκεχειρίας

Είχε συμφωνηθεί το Σάββατο.

ASSOCIATED PRESS

Μια νέα εκεχειρία στον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που είχε συμφωνηθεί το Σάββατο φαινόταν να κινδυνεύει τη Δευτέρα, καθώς οι αρμενικές δυνάμεις του θύλακα και το Αζερμπαϊτζάν αλληκοκατηγορούνταν για νέους βομβαρδισμούς.

Η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε το Σάββατο, αφού μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας μια εβδομάδα νωρίτερα δεν κατάφερε να δώσει τέλος στις χειρότερες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στον Νότιο Καύκασο από τη δεκαετία του 1990. Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η αποτυχία τερματισμού των συγκρούσεων ενισχύει τους φόβους για μια ανθρωπιστική κρίση και επιδεινώνει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας, που υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, που θέλουν τερματισμό των μαχών.

Η Ρωσία, που έχει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, θα μπορούσε επίσης να παρασυρθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποσχιθέντα θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται και ελέγχεται από Αρμένιους, είπαν πως οι αζερικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις θέσεις τους στο βόρειο και το νότιο τμήμα της γραμμής επαφής που τους χωρίζει. Το αζερικό υπουργείο Άμυνας είπε πως οι αρμενικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις αζερικές θέσεις στο Γκάρανμποϊ, το Τερτέρ και το Αγκντάμ του Αζερμπαϊτζάν τον βράδυ, καθώς και ότι η περιοχή Αγκτζεμπεντίν βομβαρδιζόταν το πρωί της Δευτέρας. Οι αναφορές αυτές δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν.

Εκεχειρία με τη διαμεσολάβηση της Μόσχας νωρίτερα μέσα στον μήνα είχε ως στόχο να μπορέσουν οι δύο πλευρές να ανταλλάξουν αιχμαλώτους και σορούς νεκρών, αλλά δεν επηρέασε ιδιαίτερα τις συγκρούσεις γύρω από τον θύλακα.

Βομβαρδισμοί επίσης σημειώθηκαν σε περιοχές βαθιά μέσα στο Αζερμπαϊτζάν, ανέφεραν οι αζερικές αρχές, αυξάνοντας την ανησυχία για την ασφάλεια των αγωγών που μεταφέρουν αζερικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Η Αρμενία το διαψεύδει αυτό.

Η νέα κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε στους ομολόγους του στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν τηλεφωνικά, και κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκε πριν από μία εβδομάδα.