ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2019 08:22 EET | Updated 30/01/2020 10:49 EET

Νέα αδιέξοδα στη Βουλή των Κοινοτήτων - Καταψηφίστηκαν και οι οκτώ 8 νέες προτάσεις

Αλλά δύο πήραν περισσότερες ψήφος από τη συμφωνία της Μέι.

Rixipix via Getty Images

Απορρίφθηκαν και οι οκτώ προτάσεις που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών βρετανικών μέσων ενημέρωσης ήταν δύο προτάσεις που αν και απορρίφθηκαν συγκέντρωσαν έναν μεγάλο αριθμό θετικών ψήφων. 

Μεταξύ αυτών ήταν η πρόταση που αφορά τη διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος για την οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, που κατέθεσε η βουλεύτής των Εργατικών Μάργκαρετ Μπέκετ. Η πρόταση έλαβε τις λιγότερες αρνητικές ψήφους μετά την πρόταση για την τελωνειακή ένωση.

Η πρόταση για την τελωνειακή ένωση (καταψηφίστηκε με 8 ψήφους διαφορά), ενδεχομένως θα μπορούσε να εξασφαλίσει υποστήριξη από την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου, εάν συμμετείχαν στη διαδικασία τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που απείχαν από την ψηφοφορία κατόπιν εντολής του Συντηρητικού Κόμματος.

Αρκετοί όμως τόνισαν πως αν και οι δύο προτάσεις δεν εξασφάλισαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας, κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα «ναι» απ′ ό,τι η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

Αναλυτικά οι οκτώ προτάσεις που απορρίφθηκαν ήταν: 

  1. Η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία που είχε καταθέσει ο Τζον Μπάρον απορρίφθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 400 κατά.

  2. Το σχέδιο για Κοινή Αγορά (στο πρότυπο της Νορβηγίας) έλαβε 188 ”ναι” και “283” όχι.

  3. Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, όχι όμως και στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έλαβε μόνο 65 ψήφους υπέρ και 377 κατά.

  4. Η μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, έλαβε 264 ”ναι” και “272” όχι.

  5. Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά συγκέντρωσε 237 ”ναι” και “307” όχι.

  6. Η ανάκληση του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε επίσης με ψήφους 184 υπέρ έναντι 293 κατά.

  7. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απορρίφθηκε επίσης, με μικρή διαφορά: έλαβε 268 ”ναι” και 295 ”όχι”.

  8. Τέλος, η εισαγωγή προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση έλαβε 193 ”ναι” και 422 ”όχι”.