Νέα Υόρκη: Ανιχνεύθηκε πολιομυελίτιδα στα λύματα της πόλης

Ο ενοπισμός της πολιομυελίτιδας στα λύματα υποδηλώνει πιθανή τοπική κυκλοφορία του ιού, ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας της πόλης και της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
BSIP via Getty Images

Ιχνη του ιού της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε στα λύματα της Νέας Υόρκης σε ένα ακόμα σημάδι ότι η ασθένεια, η οποία είχε να εμφανιστεί στις Η.Π.Α. εδώ και μια δεκαετία, εξαπλώνεται αθόρυβα μεταξύ των μη εμβολιασμένων κατοίκων, δήλωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι υγείας.

Η παρουσία του ιού της πολιομυελίτιδας στα λύματα της πόλης υποδηλώνει πιθανή τοπική κυκλοφορία του ιού, ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας της πόλης και της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η Επίτροπος Υγείας της Πολιτείας Δρ. Mέρι T. Μπάσετ είπε ότι η ανίχνευση του ιού της πολιομυελίτιδας σε δείγματα λυμάτων στην πόλη της Νέας Υόρκης είναι ανησυχητική αλλά δεν προκαλεί έκπληξη.

«Ο κίνδυνος για τους Νεοϋορκέζους είναι υπαρκτός, αλλά ο τρόπος προστασίας είναι πολύ απλός — εμβολιαστείτε κατά της πολιομυελίτιδας», δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Δρ. Aσγουιν Βάσαν. «Με την πολιομυελίτιδα που κυκλοφορεί στις κοινότητές μας, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τον εμβολιασμό των παιδιών μας για να τα προστατεύσουμε από αυτόν τον ιό, και αν είστε μη εμβολιασμένος ή ατελώς εμβολιασμένος ενήλικας, επιλέξτε τώρα να κάνετε το εμβόλιο. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προληφθεί πλήρως και η επανεμφάνισή της θα πρέπει να αποτελεί έκκληση για δράση για όλους μας».

Η πόλη της Νέας Υόρκης αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την πολιομυελίτιδα καθώς οι υγειονομικοί υπάλληλοι της πόλης αγωνίζονται να εμβολιάσουν ευάλωτους πληθυσμούς κατά της ευλογιάς των πιθήκων και να προσαρμοστούν στις αλλαγές των κατευθυντήριων οδηγιών για την COVID-19.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα τρικάστ», είπε ο δήμαρχος της ΝΥ, Έρικ Άνταμς την Παρασκευή στο CNN. «Η COVID είναι ακόμα εδώ. Εχουμε εντοπίσει την πολιομυελίτιδα στα λύματα μας και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την κρίση της ευλογιάς των πιθήκων. Αλλά συντονιζόμαστε και αντιμετωπίζουμε τις απειλές καθώς έρχονται μπροστά μας, και είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε με τη βοήθεια της Ουάσιγκτον, Ντι. Σι.».

Η ανακοίνωση σχετικά με την ανακάλυψη του ιού της πολιομυελίτιδας στη Νέα Υόρκη έρχεται λίγο αφότου οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι βρήκαν στοιχεία ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί στο Λονδίνο, αλλά δεν βρήκαν κρούσματα σε ανθρώπους. Τα παιδιά ηλικίας 1-9 ετών στο Λονδίνο ήταν επιλέξιμα για αναμνηστικές δόσεις εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας την Τετάρτη.

Στη Νέα Υόρκη, ένα άτομο υπέστη παράλυση πριν από εβδομάδες λόγω μόλυνσης από πολιομυελίτιδα στην κομητεία του Rockland, βόρεια της πόλης. Τα δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν τον Ιούνιο τόσο στο Rockland όσο και στο γειτονικό Orange County βρέθηκαν να περιέχουν τον ιό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από πολιομυελίτιδα δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους για μέρες ή εβδομάδες. Ο εμβολιασμός προσφέρει ισχυρή προστασία και οι αρχές προέτρεψαν τους ανθρώπους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να το αναζητήσουν αμέσως.

Με βάση τα προηγούμενα κρούσματα, είναι πιθανό εκατοντάδες άνθρωποι στην πολιτεία να έχουν νοσήσει από πολιομυελίτιδα και να μην το γνωρίζουν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η πολιομυελίτιδα ήταν κάποτε μια από τις πιο τρομακτικές ασθένειες, με ετήσια κρούσματα να προκαλούν χιλιάδες περιπτώσεις παράλυσης. Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως τα παιδιά.

Ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που προσβάλλονται από πολιομυελίτιδα πάσχουν από παράλυση. Η ασθένεια είναι θανατηφόρα για το 5-10% των ασθενών.