Νέα έρευνα: To αντιγριπικό εμβόλιο περιορίζει την πιθανότητα εκδήλωσης Αλτσχάιμερ

Ο βαθμός προστασίας αυξάνεται, ανάλογα με τον αριθμό των ετών που το άτομο έχει κάνει τα ετήσια αντιγριπικά εμβόλια.
Supportive young female caregiver helping an elderly man at home. Nurse taking care of a senior male patient, examining his vitals.
Supportive young female caregiver helping an elderly man at home. Nurse taking care of a senior male patient, examining his vitals.
Ziga Plahutar via Getty Images

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι ηλικιωμένοι, που έχουν κάνει έστω και ένα εμβόλιο κατά της γρίπης, εμφανίζουν 40% μικρότερη πιθανότητα για εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ μέσα στην επόμενη τετραετία, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Αβραάμ Μπουκμπάιντερ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Journal of Alzheimer’s Disease», περιοδικό που ασχολείται με ζητήματα σχετικά με το Αλτσχάιμερ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 936.000 άτομα, άνω των 65 ετών, που είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο και αντίστοιχο αριθμό συμμετεχόντων με μέση ηλικία τα 74 έτη, που δεν είχαν υποβληθεί στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Διαπιστώθηκε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το 5,1% των εμβολιασμένων κατά της γρίπης διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ, έναντι 8,5% των ανεμβολίαστων.

«Διαπιστώσαμε ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων κατά της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ για αρκετά χρόνια. Ο βαθμός προστασίας αυξάνεται, ανάλογα με τον αριθμό των ετών που ένας άνθρωπος έχει κάνει ετήσια αντιγριπικά εμβόλια. Με άλλα λόγια, η πιθανότητα εκδήλωσης Αλτσχάιμερ είναι μικρότερη μεταξύ όσων έχουν κάνει συστηματικά αντιγριπικό εμβόλιο, κάθε χρόνο. Η μελλοντική έρευνα θα αξιολογήσει κατά πόσο ο αντιγριπικός εμβολιασμός σχετίζεται επίσης με την ταχύτητα εξέλιξης των συμπτωμάτων στους ασθενείς που ήδη έχουν άνοια λόγω Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο δρ Μπουκμπάιντερ.

Ο καθηγητής νευρολογίας Πολ Σουλτς, ανέφερε ότι «εφόσον υπάρχουν στοιχεία ότι αρκετά εμβόλια μπορεί να προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για θετική επίπτωση μόνο του αντιγριπικού εμβολίου».

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος άνοιας μετά από εμβολιασμό για τέτανο, έρπη, πολιομυελίτιδα κ.α. Καθώς ολοένα περισσότερος χρόνος περνάει μετά τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο παρόμοιο όφελος για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ προκύπτει μετά από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή