Νέες απειλές Ερντογάν: Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε. Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει τίμημα, ας μας αντιμετωπίσει

«Αν δεν έχουν το θάρρος για αυτό, δεν θα έπρεπε να βρεθούν μπροστά μας».
Anadolu Agency via Getty Images

Εμπρηστικές ακόμα και για τα δικά του δεδομένα ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Τουρκία «θα πάρει ό,τι δικαιούται» και δεν θα «κάνει παραχωρήσεις», σε τελετή για την επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ, όπου οι Σελτζούκοι Τούρκοι του Αλπ Αρσλάν νίκησαν το 1071 τον βυζαντινό στρατό, υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Διογένη.

«Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα, δεν κάνουμε παραχωρήσεις» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, εκτοξεύοντας για άλλη μια φορά απειλές κατά της Ελλάδας: «Εάν θέλει να πληρώσει τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει. Αν δεν έχουν το θάρρος για αυτό, δεν θα έπρεπε να βρεθούν μπροστά μας» είπε, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «είναι ανάξια της βυζαντινής κληρονομιάς» και «κρύβεται» πίσω από την ΕΕ. Παράλληλα, «προειδοποίησε» την Αθήνα να αποφεύγει βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταστροφή.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς, λέγοντας πως η Ελλάδα λειτουργεί ως «ψευτονταής» στη Μεσόγειο, και αρνείται να πάρει μαθήματα από την ιστορία.

Παραμένοντας στο συνηθισμένο πλέον για αυτόν επίπεδο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στην επικράτεια, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τα συμφέροντα άλλων χωρών και περιμένει από τις άλλες χώρες το ίδιο. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε είναι πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά απαραίτητο για να το διασφαλίσουμε αυτό» είπε, προσθέτοντας πως πρέπει όλες οι χώρες να συνειδητοποιήσουν ότι η γείτοντας δεν είναι μια χώρα της οποίας η υπομονή, η αποφασιστικότητα και το θάρρος μπορούν να δοκιμάζονται. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη «έκπληξή του» σχετικά με το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας πως «ενίσχυσε το ηθικό μας μετά από πολύ καιρό» και υποστηρίζοντας πως τα έσοδα από αυτό θα αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η ζωή όλων των Τούρκων πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα εν μέσω νέας αμερικανοτουρκικής «κόντρας»για η στάση της Τουρκίας σε μια σειρά θεμάτων στην περιοχή, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταδικάζει τόσο την πολιτική της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όσο και την επιλογή Ερντογάν για επαφές με τη Χαμάς. Επίσης, στις 27 και 28 Αυγούστου θα λάβει χώρα στο Βερολίνο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με την Αθήνα να ζητά επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Σχετική λίστα αναμένεται να παρουσιάσει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Προηγήθηκε επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, στην Ελλάδα και την Τουρκία την Τρίτη, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να εκτοξεύει νέες απειλές κατά της Ελλάδας.

(με πληροφορίες από Reuters, Daily Sabah)

Δημοφιλή