Βίντεο και φωτογραφίες μιας γυναίκας που σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή με μέλη συμμορίας εμπόρων ναρκωτικών φαίνονται να επιβεβαιώνουν πως ήταν η «La Catrina»- γυναίκα μέλος (με ηγετικό, όπως φαίνεται, ρόλο) ομάδας εκτελεστών καρτέλ που είχε σκοτώσει 13 αστυνομικούς τον Οκτώβριο.

Αστυνομικοί στην πολιτεία Μιτσοακάν ανέφεραν ότι έξι ένοπλοι άνδρες συνελήφθησαν και μια γυναίκα σκοτώθηκε αφού άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών και αστυνομικών στην ίδια περιοχή όπου είχε λάβει χώρα η ενέδρα του Οκτωβρίου.

Advertisement
Advertisement

Αξιωματούχοι της πολιτείας δεν αποκάλυψαν την ταυτότητα της γυναίκας που σκοτώθηκε την Παρασκευή, μα βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ αργά την Κυριακή την έδειχναν τραυματισμένη σε ένα φορείο, με τατουάζ «Catrina» στον μηρό της.

 

 

Φωτογραφίες της γυναίκας που είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν έδειχναν το ίδιο τατουάζ στο ίδιο σημείο, κάποιες φωτογραφίες την απεικονίζουν με πιστόλι. Η Catrina είναι μια γυναικεία φιγούρα- σκελετός με καπέλο που σχετίζεται με την μεξικάνικη Ημέρα των Νεκρών.

Βίντεο δείχνουν τη γυναίκα να έχει πυροβοληθεί στον λαιμό και φαίνεται ότι πέθανε από απώλεια αίματος. Στρατιώτες και αστυνομικοί μάζεψαν 10 τυφέκια εφόδου από τον χώρο.

Advertisement

Στην ενέδρα του Οκτωβρίου, η φωνή μιας γυναίκας – που ταυτοποιήθηκε ως η La Catrina– ακουγόταν σε ηχητικά όπου ένας αρχηγός καρτέλ του Τζαλίσκο της έδινε εντολή να στήσει ενέδρα σε οχήματα της αστυνομίας στο χωριό Ελ Αγκουάχε- μια ενέδρα που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα εκτελεστών.

 

 

Η ανδρική φωνή ακουγόταν να της λέει να αφήσει χειρόγραφα σημειώματα στα καμμένα αστυνομικά οχήματα, απειλώντας την αστυνομία και κατηγορώντας την πως υποστηρίζει αντίπαλες συμμορίες.

Τα σημειώματα είχαν υπογραφές CJNG, αρκτικόλεξο για το καρτέλ Jalisco New Generation, που, σύμφωνα με κατοίκους του Ελ Αγκουάχε, ελέγχει την περιοχή.

Advertisement

Κάποιες φορές γυναίκες έχουν βρεθεί σε υψηλόβαθμες θέσεις σε καρτέλ ναρκωτικών και στο παρελθόν, αλλά είναι σπάνιο να διοικούν ή να συντονίζουν ομάδες εκτελεστών.

 

 

Advertisement

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η La Catrina ήταν η Μαρία Γκουανταλούπε Λόπεζ Εσκουϊβέλ, 21 ετών. Όπως αναφέρει η Daily Mail, η ίδια φαίνεται πως ήταν να συναντηθεί με έναν άλλο ηγετικό στέλεχος καρτέλ, τον Μιγκέλ «Μ2» Φερνάντεζ, ωστόσο ακολούθησε η συμπλοκή με τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Μ2 αναφέρθηκε πως διέφυγε.

 (με πληροφορίες από Associated Press, Daily Mail)

Advertisement