Νεκρός ο αρχηγός του ISIS

Το επιβεβαίωσε την Τετάρτη η ίδια η οργάνωση. Ο Αλ-Κουραϊσί, είναι ο δεύτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώνεται φέτος.
via Associated Press

Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), Αμπού αλ-Χασάν αλ-Χασίμι αλ-Κουραϊσί, σκοτώθηκε πρόσφατα σε μάχη, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης την Τετάρτη δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Αλ-Κουραϊσί, είναι ο δεύτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώνεται φέτος, σε μια περίοδο που πυρήνες της εξτρεμιστικής ομάδα πραγματοποιούν εκ νέου θανατηφόρες επιθέσεις στο Ιράκ και την Συρία. Η θυγατρική της στο Αφγανιστάν ανέλαβε επίσης την ευθύνη για επιθέσεις που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους τους τελευταίους μήνες.

Μολονότι μοιράζονται το ίδιο επίθετο οι δύο Αλ-Κουραϊσί δεν ήταν συγγενείς. Μάλιστα το ”Αλ-Κουραϊσί» δεν είναι καν το πραγματικό τους όνομα, αλλά προέρχεται από την αραβική φυλή των Κουραϊσιτών, από την οποία προερχόταν ο προφήτης του Ισλάμ, Μωάμεθ. Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι οι ηγέτες του προέρχονται από αυτή τη φυλή και το «αλ-Κουραίσι» λειτουργεί ως ψευδώνυμο.

Ο θάνατος του αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την τρομοκρατική ομάδα που ηττήθηκε στο Ιράκ το 2017 και στη Συρία δύο χρόνια αργότερα. Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Ομάρ αλ-Μουχάτζερ ήρθε σε μια στιγμή που το ΙΚ επιχειρούσε φονικές επιθέσεις σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ όπου οι εξτρεμιστές είχαν κάποτε κήρυξαν ως το χαλιφάτο τους.

«Πέθανε πολεμώντας τους εχθρούς του Θεού σκοτώνοντας μερικούς από αυτούς πριν σκοτωθεί σαν άνθρωπος στο πεδίο της μάχης», είπε ο αλ-Μουχάτζερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Aμπού αλ-Χουσεΐν αλ-Κουραϊσί ονομάστηκε ως ο νέος αρχηγός της ομάδας.

«Είναι ένας από τους βετεράνους πολεμιστές και ένας από τους πιστούς γιους του Ισλαμικού Κράτους», είπε αλ-Μουχάτζερ. Ελάχιστα είναι επίσης γνωστά για τον νέο ηγέτης του ISIS.

Ερωτηθείς στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον θάνατο του Αλ-Κουραϊσί, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, είπε: ”Σίγουρα χαιρετίζουμε την είδηση του θανάτου ενός άλλου ηγέτη του ISIS. Δεν έχω άλλες επιχειρησιακές λεπτομέρειες να σας μεταφέρω αυτή την στιγμή”.

Ο Αλ-Κουραϊσί είναι ο τρίτος ηγέτης που σκοτώνεται από τότε που ο ιδρυτής του χαλιφάτου, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι κυνηγήθηκε από τους Αμερικανούς σε μια επιδρομή τον Οκτώβριο του 2019.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα