Ιράν: Διαδηλωτές πυρπόλησαν την πατρογονική οικία του Αγιατολάχ Χομεϊνί (Βίντεο)

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το σπίτι του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας να φλέγεται καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.
Ιρανές γυναίκες περνούν μπροστά από μια αφίσα του αείμνηστου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί κατά τη διάρκεια της τελετής επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στο νεκροταφείο Behesht Zahra, νότια της Τεχεράνης, 1 Φεβρουαρίου 2016.
Ιρανές γυναίκες περνούν μπροστά από μια αφίσα του αείμνηστου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί κατά τη διάρκεια της τελετής επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στο νεκροταφείο Behesht Zahra, νότια της Τεχεράνης, 1 Φεβρουαρίου 2016.
Raheb Homavandi via REUTERS

Διαδηλωτές στο Ιράν πυρπόλησαν το πατρογονικό σπίτι του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, καθώς συμπληρώθηκαν δύο μήνες αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Το σπίτι στην πόλη Χομεΐν στη δυτική επαρχία Μαρκάζι φαίνεται να πυρπολήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με πλήθη διαδηλωτών να περνούν μπροστά, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες επαληθεύτηκαν τόσο από το Γαλλικό Πρακτορείο όσο και από το Reuters.

Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν καθώς μια πυρκαγιά τυλίγει το κτίριο. Πάντως, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αρνήθηκε ότι η οικία του Χομεϊνί πυρπολήθηκε, λέγοντας ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι και πως:«Η πόρτα του ιστορικού σπιτιού παραμένεθ ανοιχτή για τους επισκέπτες».

Το σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο εις μνήμην του Χομεϊνί μετά τον θάνατό του το 1989. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα τι ζημιά υπέστη το κτήριο.

Ο διάδοχός του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δέχεται έντονες πιέσεις από πανεθνικές διαδηλώσεις που ζητούν τον τερματισμό της σκληρής κληρικής εξουσίας έπειτα από τον θάνατο της Μάχσα Aμινί, τον Σεπτέμβριο, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση της αστυνομίας ηθικής του Ιράν.

Εικόνες του Χομεϊνί έχουν καεί ή βανδαλιστεί κατά καιρούς από διαδηλωτές, σε πράξεις που θεωρούνται ταμπού εναντίον μιας φυσιογνωμίας της οποίας ο θάνατος τιμάται κάθε Ιούνιο με αργία πένθους.

Την Παρασκευή, οι πενθούντες στην κηδεία ενός νεαρού αγοριού του οποίου η οικογένεια λέει ότι σκοτώθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος και ”θάνατος στον Χαμεΐνι”.

Εκατοντάδες πενθούντες συνέρρευσαν εξάλλου στην πόλη Iζέχ στο νοτιοδυτικό Ιράν για την κηδεία του Kιάν Πιιρφαλάκ, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η μητέρα του είπε στην τελετή ότι ο Κιάν πυροβολήθηκε την Τετάρτη από τις δυνάμεις ασφαλείας, αν και Ιρανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι σκοτώθηκε σε μια «τρομοκρατική» επίθεση που διεξήχθη από μια εξτρεμιστική ομάδα.

Πηγή: Reuters, Guardian

Δημοφιλή