Νέοι προκλητικοί ισχυρισμοί Ερντογάν για «ανυπολόγιστες διώξεις» Τούρκων στη Θράκη

«Δεν έχουμε εξορίσει ποτέ κανέναν Ελληνα από την πατρίδα μας», υποστήριξε.
|
Umit Bektas via Reuters

Με νέες προκλητικές δηλώσεις και ανυπόστατους ισχυρισμούς κατά της Ελλάδας επανήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της εξίσου εμπρηστικής ομιλίας του από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Θέλοντας να απαντήσει στις πρόσφατες δηλώσεις του Ελλημα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε σε δημοσιογράφους: «Φυσικά, δεν μπορώ να πω πολλά για τον Ελληνα ΥΠΕΞ, δεν είναι συνομιλητής μου. Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον κ. Μεβλούτ (Τσαβούσογλου) και ας μιλήσει μαζί του. Ομως ο Πρωθυπουργός (σ.σ. Μητσοτάκης), δυστυχώς, δεν έχει ιδέα για την κατάσταση με την Τουρκία. Δεν υπήρξαμε κυβέρνηση που να ευνοεί τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία». Και πρόσθεσε: «Οταν κάποτε είχα επισκεφθεί τα τουρκικά νησιά Ιμβρο και Τένεδο μίλησα στη μειονότητα των Τούρκων πολιτών ελληνικής καταγωγής που ζουν εκεί. Τους ρώτησα για τα παιδιά τους και μια γυναίκα είπε ότι τα παιδιά της ζούσαν στις ΗΠΑ. Θα μπορούσαμε να δώσουμε την [τουρκική] υπηκοότητα σε αυτό το παιδί, αν δεν είχε».

Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις ως απάντηση στον Νίκο Δένδια που είπε την Τρίτη ότι ο ελληνικός πληθυσμός στην Κωνσταντινούπολη μειώθηκε από 100.000 σε λιγότερο από 5.000 τις τελευταίες δεκαετίες, ζητώντας εξηγήσεις από την Αγκυρα.

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του παρείχε υπηκοότητα σε μη Τούρκους, μέλη της Ιεράς Συνόδου του Ορθοδόξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να τους επιτρέψει να διατηρήσουν το θεσμικό τους πλαίσιο.

«Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή. Θα τους δίναμε την υπηκοότητα. Δεν έχουμε εξορίσει ποτέ κανέναν Ελληνα από την πατρίδα μας», υποστήριξε. Και είπε ότι οι Ελληνες, από την άλλη, κακομεταχειρίζονται την τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, αρνούμενοι το δικαίωμα να εκλέγουν τον δικό τους θρησκευτικό κλήρο. Μάλιστα, υποστήριξε ευθαρσώς ότι «οι διώξεις κατά των πολιτών και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη είναι ανυπολόγιστες».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να πει ότι παρέδωσε μαθήματα ανθρωπιάς στον ΟΗΕ, αναφερόμενος στις βολές που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό και τη φωτογραφία με τα δύο νεκρά προσφυγόπουλα, που πέθαναν στο Αιγαίο.

Αδειασμα από την Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ, Ιμον Γκίλμορ, από το βήμα του ΟΗΕ,στη Γενική Συνέλευση, επέκρινε την στάση της Τουρκίας απέναντι στην ελληνική μειονότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γκίλμορ μίλησε για την τριακοστή επέτειο από την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες (η επέτειος είναι στις 18 Δεκεμβρίου).

Αναφορικά με την ελληνική μειονότητα είπε: «Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων».

(Με πληροφορίες από Hurriyet, ΕΡΤ)