Νέος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ - Σκέψεις για πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

Απών ο Στέφανος Κασσελάκης από την Πολιτική Γραμματεία και επιστολή με αιχμές - Νέα συνεδρίαση την Τρίτη, έντονες αντιδράσεις για το ερωτηματολόγιο στην ιστοσελίδα isyriza.
Eurokinissi

Μύλος επικρατεί και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα isyriza, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τα μέλη του κόμματος για το όνομα, το έμβλημα και το ιδεολογικό πρόσημο του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για μια διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας, ενώ υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, τη σύγκληση του οποίου ζήτησαν 17 από τα 23 μέλη ζήτησαν την σύγκληση του οργάνου. Ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι δεν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση (19/2) ενώ νέα συνεδρίαση ορίστηκε για αύριο, Τρίτη (20/2), παρουσία του προέδρου.

Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ακόμη και η κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη μετά από σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει στην επιστολή που διέρρευσε στον Τύπο ότι βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα αναφέρεται στο επίμαχο «ερωτηματολόγιο» ξεκαθαρίζοντας πως «τα αποτελέσματά του δεν θα δημοσιοποιηθούν».

Υπενθυμίζει, επίσης, πως το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος «δεν είναι καταστατικό» και παραπέμπει στο «τακτικό Συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο μετά τις Ευρωεκλογές, το οποίο θα είναι καταστατικό».

«Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στην πράξη ότι γνωρίζουμε αυτά που τους απασχολούν και ότι κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε με προσοχή και να ανοίξουμε μια παραγωγική και δημοκρατική συζήτηση για όλα. Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Δηλώνει πως δεν έχει «καμία διαφωνία με τη λειτουργία της ΠΓ και των Οργάνων γενικά», ωστόσο εκφράζει τη «βαθιά απογοήτευσή του» για τις «επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων».

Επιπρόσθετα, αφήνει αιχμές κατά των μελών που ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση για «το γνωμοδοτικό ερωτηματολόγιο» και όχι, μεταξύ άλλων, «για τους αγρότες και για τους φοιτητές που είναι στους δρόμους».

Τέλος, ο Στ. Κασσελάκης παραπέμπει στο Συνέδριο που ξεκινάει την Πέμπτη (22/2) και καλεί τα μέλη της ΠΓ να σταματήσουν να «κυνηγάνε χίμαιρες» και «να τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξει Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουν τον κόσμο».

Αίτημα για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και στο βάθος... πρόταση μομφής (;)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία ως απάντηση προτείνει την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος πριν από την έναρξη του Συνεδρίου. Ο Στέλιος Κούλογλου, από την πλευρά του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόταση μομφής, που θα κατατεθεί εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

«Μετά τον Κασσελάκη θα υπάρξουν πολλοί, αλλά στην πραγματικότητα το παιχνίδι έχει τελειώσει, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μια πολύ βαθιά κρίση. Εδώ δεν πάνε τα μέλη να ψηφίσουν για το συνέδριο. Νομίζω ότι θα δούμε κι άλλα επεισόδια στο ίδιο σήριαλ. Πληροφορούμαι πως θα υπάρξει πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη. Νομίζω πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα παρατήσει έτσι εύκολα, άρα θα έχουμε διάφορες συγκρούσεις», είπε, μεταξύ άλλων.

Ο «χορός» των αντιδράσεων ξεκίνησε με την Όλγα Γεροβασίλη με πολλά από τα στελέχη και τα μέλη να συμπαρατάσονται κοντά στην άποψή της αλλά και άλλους να υπερασπίζονται την επιλογή του προέδρου αναφορικά με το περιβόητο ερωτηματολόγιο.

Ραγκούσης: Ο Κασσελάκης ακύρωσε το συνέδριο

«Η πρωτοβουλία του προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε, ότι «υπάρχει ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο κι αυτός δεν είναι, ούτε το ερωτηματολόγιο, ούτε το συνέδριο, είναι η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος». Ανέφερε ότι η επιστολή προς τα μέλη της ΠΓ «πιθανότατα ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game ενόψει ευρωεκλογών», για να σχολιάσει ότι «για την κακή δημοσκοπική εικόνα, υπεύθυνη δεν είναι η Πολιτική Γραμματεία», αλλά ότι «ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον Πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες».

Σε αυτό το πλαίσιο σχολίασε: «Η Πολιτική Γραμματεία ποια ευθύνη είχε για την αρνητική δημοσιότητα που προκαλέσαμε, για παράδειγμα: με δηλώσεις περί ″άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης″. Με το δάνειο Προέδρου στο κόμμα. Με την πρόταση υπουργοποίησης του Στ.Κασσελάκη. Με την διαφοροποίηση βουλευτών από την κομματική γραμμή για την ισότητα στο γάμο, που τελικά εξελίχθηκε εντελώς άδικα για 34 βουλευτές μας που ανέλαβαν το πολιτικό κόστος και έμειναν πιστοί στις αρχές μας».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συμφωνεί με το ερωτηματολόγιο και με τη δυνατότητα τα μέλη να εκφραστούν και να πουν τη γνώμη τους για σειρά θεμάτων που πρέπει να τίθενται «όμως με το σωστό επιστημονικά τρόπο». Είπε, ότι διαφωνεί με τον πρόεδρο του κόμματος «που ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των όσων απαντήσουν τα μέλη», καθώς «αυτό θα είναι βαρύτατη προσβολή στα μέλη του κόμματος που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο».

«Ωστόσο, το συνέδριο είναι η κορυφαία στιγμή των μελών του κόμματος. Το συνέδριο είναι ώρα των μελών. Και δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει. Με άλλα λόγια το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη», είπε ο κ. Ραγκούσης.

Τόνισε ότι «υπό αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία να θέσει αυτά τα θέματα μετά το τέλος του προσυνεδριακού διαλόγου και όχι στην αρχή του, ακυρώνει την κορυφαία στιγμή των μελών. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι έχει πια νόημα να συζητάς για τα δευτερεύοντα θέματα σε ένα κόμμα που δεν ξέρεις πως ονομάζεται, που πηγαίνει κοκ». «Αρα», είπε, «η πρωτοβουλία του Προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών».

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή