Ολοταχώς για Brexit: Μεγάλη νίκη Τζόνσον, ιστορική ήττα Εργατικών, παραιτείται ο Κόρμπιν

Οι Βρετανοί δικαίωσαν τον Μπόρις Τζόνσον και άνοιξαν διάπλατα την πόρτα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Μπόρις Τζόνσον στο αρχηγείο των Συντηρητικών, πανευτυχής μετά την νίκη του.
Ο Μπόρις Τζόνσον στο αρχηγείο των Συντηρητικών, πανευτυχής μετά την νίκη του.
OLI SCARFF via Getty Images

Ισχυρή πλειοψηφία 78 εδρών εξασφάλισαν οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον, πετυχαίνοντας μία μεγάλη νίκη που ξανασχεδιάζει τον χάρτη της Βρετανικής πολιτικής και στρώνει το έδαφος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιανουάριο.

Με καταμετρημένες τις 649 από τις 650 έδρες, οι Συντηρητικοί κερδίζουν μέχρι στιγμής τις 364 από αυτές έναντι 203 των Εργατικών. Αυτή Είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία που εξασφαλίζουν οι Τόρις από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1987.

Ακολουθεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) με 48 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί με 11, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) με 8 ενώ όλα τα υπόλοιπα καταλαμβάνουν 15.

Το κόμμα του Brexit, που θριάμβευσε τον περασμένο Μάιο στις Ευρωεκλογές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία έδρα στη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον περιχαρής, με την σύντροφό του και το σκυλάκι τους.
Ο Μπόρις Τζόνσον περιχαρής, με την σύντροφό του και το σκυλάκι τους.
ASSOCIATED PRESS

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως «ισχυρή εντολή για να προχωρήσει το Brexit», ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος, μετά την «πολύ απογοητευτική βραδιά».

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, Μπόρις Τζόνσον.
Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, Μπόρις Τζόνσον.
ASSOCIATED PRESS

Τα αποτελέσματα δείχνουν ριζική ανακατάταξη του πολιτικού χάρτη της Βρετανίας, καθώς οι Συντηρητικοί κερδίζουν δεκάδες έδρες των Εργατικών στον βιομηχανικό βορά, γκρεμίζοντας παραδοσιακά «κάστρα» που άντεξαν επί πολλές δεκαετίες.

Είναι μία μεγάλη δικαίωση για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, παρά τις αλλεπάλληλες ήττες του στο Κοινοβούλιο, τις νομικές τρικλοποδιές και τις αντιδράσεις, κατάφερε να ανατρέψει τις προβλέψεις και να ισχυροποιήσει την θέση του για να οδηγήσει την Βρετανία στην πιο σημαντική μετάβασή της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images

«Η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον. «Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας».

Η μεγάλη νίκη των Συντηρητικών οδήγησε σε άνοδο της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την ανακούφιση των αγορών για την διαβλεπόμενη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Βρετανία και την σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων για ομαλή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Brexit ολοταχώς

Το Brexit θα υλοποιηθεί «εγκαίρως» στις 31 Ιανουαρίου δεσμεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα υλοποιήσουμε το Brexit εγκαίρως στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς αν ή αλλά ούτε ίσως», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του που τον επευφημούσε.

«Τα καταφέραμε, το κάναμε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές αυτές έδωσαν τέλος στην απειλή για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Με αυτήν την εντολή θα μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε το Brexit, πρόσθεσε.

Associated Press

Η μετά το Brexit περίοδος της Βρετανίας θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου καθώς τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα κάνει δεκτή την συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για έξοδο από την ΕΕ, δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τελείωσαν. Εισερχόμαστε τώρα σε μια φάση εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες πρέπει να ”ανοικοδομήσουν” τις σχέσεις τους με το Λονδίνο, κυρίως στον εμπορικό τομέα» τόνισε.

Οι «πονοκέφαλοι» του Τζόνσον

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα για τον Τζόνσον, που θα ηγηθεί μιας Βρετανίας η οποία εξακολουθεί να είναι βαθιά διχασμένη εξαιτίας του Brexit. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αναμένεται να κερδίσει 49 από τις 59 έδρες της Σκωτίας, αυξάνοντας την δύναμή του κατά 12 έδρες. Το κόμμα αντιδρά σθεναρά στην προσπάθεια του Τζόνσον για γρήγορο Brexit και η ισχυρή του επίδοση μπορεί να επαναφέρει και να δυναμώσει τις φωνές για δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας, στην οποία ο πρωθυπουργός αντιτίθεται.

Associated Press
Πανηγυρική σέλφι από την Πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, και τα μέλη του SNP.
Πανηγυρική σέλφι από την Πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, και τα μέλη του SNP.
ASSOCIATED PRESS

Τα κέρδη του Συντηρητικού Κόμματος από τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης στην κεντρική Αγγλία και στο Βορρά θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ελευθερία του Μπόρις Τζόνσον να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτοί οι ψηφοφόροι θα πιέσουν για την αναβίωση του κατασκευαστικού κλάδου της Βρετανίας και την προστασία από τις εισαγωγές, ένα όραμα που έρχεται σε αντίθεση με το ελεύθερο εμπόριο και το απορυθμιστικό ήθος του Τζόνσον και των βοηθών του.

Εκτοξεύτηκε η στερλίνα

Η στερλίνα πραγματοποίησε άλμα μετά τις πρώτες εκτιμήσεις που έδιναν εξαρχής ευρεία πλειοψηφία στον Μπόρις Τζόνσον, αυξάνοντας την ισοτιμία της έναντι του ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2016, λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η στερλίνα άγγιξε επίσης την υψηλότερη ισοτιμία της από τον Μάιο 2018 έναντι του δολαρίου.

Γύρω στις 23:25 (τοπική ώρα, 01:25 ώρα Ελλάδας) το βρετανικό νόμισμα σημείωνε άνοδο 2,33% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να βρίσκεται στο 1,3467 δολάριο, και 1,86% έναντι του ευρώ, στις 83,02 πένες για ένα ευρώ.

Η στερλίνα διαδραματίζει μετά το δημοψήφισμα, πριν από τριάμισι χρόνια, τον ρόλο βαρόμετρου των αγορών για το Brexit και η άνοδός της σήμερα σηματοδοτεί την ανακούφισή τους λόγω της προοπτικής να απομακρυνθούν οι αβεβαιότητες που επιβαρύνουν τη βρετανική οικονομία.

Παραίτηση Κόρμπιν και απόδοση ευθυνών στους Εργατικούς

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές. «Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.

«Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

Reuters

Ο Κόρμπιν αντιμετώπισε εκκλήσεις να παραιτηθεί, αφού οι ίσες αποστάσεις που τήρησε στο θέμα του Brexit και η περιορισμένη προσωπική γοητεία του συνέβαλαν στην κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε παραδοσιακά προπύργιά του και σ′ αυτό που διαφαίνεται πως θα είναι η χειρότερη εκλογική ήττα Εργατικών εδώ και 84 χρόνια.

Οι Εργατικοί, ένα κόμμα 100 ετών που γεννήθηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα, αναζητούν τι πήγε στραβά και τι να κάνουν γι′ αυτό.

Ο υποψήφιος των Εργατικών Γκάρεθ Σνελ δήλωσε κατέστησε σαφές πως θέλει να αναλάβει ο Κόρμπιν την ευθύνη για την κακή επίδοση του κόμματος. Ερωτηθείς αν είναι καιρός να αποχωρήσουν ο Κόρμπιν και ο σκιώδης υπουργός του επί των Οικονομικών Τζον Μακντόνελ, ο Σνελ απάντησε: «Ναι».

Ο Κόρμπιν, ένας δηλωμένος σοσιαλιστής που ανέλαβε τον έλεγχο του κόμματος έπειτα από μια ηχηρή εκλογική ήττα το 2015, μετακίνησε τους Εργατικούς μακριά από τον κεντρώο χώρο ο οποίος είχε στηρίξει τρεις κυβερνήσεις πλειοψηφίας των Εργατικών με επικεφαλής τον Τόνι Μπλερ.

Στα τέσσερα χρόνια που ήταν επικεφαλής, ο 70χρονος πολιτικός οικοδόμησε μια πιστή βάση υποστηρικτών, παραμερίζοντας τα κεντρώα μέλη και δημιουργώντας ένα ιδεολογικό σχίσμα για το οποίο οι επικριτές του λένε πως αποξένωσε πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

Ενθερμος ακτιβιστής υπέρ των Παλαιστινίων, κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν απάντησε σε κατηγορίες για αντισημιτισμό μεταξύ των υποστηρικτών του.

«Ο Κόρμπιν ήταν μια καταστροφή που περίμενε στο κατώφλι ... όλοι γνώριζαν πως δεν μπορούσε να ηγηθεί της εργατικής τάξης ούτε για να την βγάλει από μια χαρτοσακούλα», λέει ο Άλαν Τζόνσον, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός υπό τον Μπλερ.

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θέλει το SNP

Πρέπει να επιτραπεί στη Σκωτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη συντριπτική νίκη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις εκλογές, τόνισε η αρχηγός του Νίκολα Στέρτζον.

«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκωτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του», σημείωσε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο Sky News.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκωτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της», συνέχισε.

Reuters

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκοτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκωτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον», επέμεινε.

Η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα έπληττε τόσο την ίδια, όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, έκρινε από την πλευρά του ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και εξέχων στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος.

Η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχασε την έδρα της

Η επικεφαλής του φιλευρωπαϊκού βρετανικού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχασε την βουλευτική έδρα της από το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα.

Η επικεφαλής των Lib Dem, Τζο Σούινσον, φανερά απογοητευμένη με το αποτέλεσμα.
Η επικεφαλής των Lib Dem, Τζο Σούινσον, φανερά απογοητευμένη με το αποτέλεσμα.
Jane Barlow - PA Images via Getty Images

Η Τζο Σουίνσον, η οποία είχε τεθεί επικεφαλής του κόμματος μόλις τον Ιούλιο, είχε διεξαγάγει εκστρατεία για να ανατρέψει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος του 2016 για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Έχασε την έδρα της για μόλις 149 ψήφους.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι θα εκλέξουν νέο ηγέτη του κόμματος το 2020, μετά την πανωλεθρία της Σουίνσον.

«Τις προσεχείς εβδομάδες θα εκλέξουμε νέο ηγέτη και το κόμμα μας θα συνεχίσει να είναι η δύναμη που θα συσπειρώνει όποιον πιστεύει σε μια χώρα όπου ο καθένας έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει στη ζωή», ανέφερε η Σαλ Μπρίντον, η πρόεδρος του κόμματος, σε ανακοίνωση που διένειμε το γραφείο Τύπου της παράταξής της.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι η βαρόνη Μπρίντον και ο βουλευτής Εν Ντάβι θα αναλάβουν τη μεταβατική περίοδο και από κοινού τον ρόλο των ηγετών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Β.Ιρλανδία: Οι εθνικιστές κέρδισαν για πρώτη φορά περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς

Για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία οι Ιρλανδοί εθνικιστές κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Σιν Φέιν διατήρησε τις επτά έδρες του, ενώ το επανεμφανιζόμενο φιλο-ιρλανδικό κόμμα SDLP κέρδισε ακόμη δύο. Μαζί τα δύο αυτά κόμματα των Ιρλανδών εθνικιστών ξεπερνούν σε έδρες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο είδε τις έδρες του να μειώνονται από δέκα σε οκτώ.

Το πρωτοφανές αποτέλεσμα μετά τον χωρισμό της Ιρλανδίας το 1921 οδήγησε το Σιν Φέιν να εντείνει τις εκκλήσεις του για αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ικανοποίηση στην ΕΕ για τη «σαφήνεια» του αποτελέσματος

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία - έκβαση που ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση - αλλά στάθηκαν στην επόμενη μεγάλη πρόκληση, την επίτευξη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο μετά το Brexit ως τα τέλη του 2020.

«Η σαφήνεια είναι καλή. Αλλά θα χρειαστεί πολύ απαιτητική προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος ως προς τη μελλοντική σχέση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», προειδοποίησε αξιωματούχος της ΕΕ.

Reuters

Γάλλοι διπλωμάτες σημείωσαν πως εάν επαληθευτεί αυτή η συμφωνία ο πρωθυπουργός των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον, θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την άμεση έγκριση της συμφωνίας για το Μπρέξιτ.

«Μπορούμε να αναμένουμε ότι θα εφαρμόσει αυτό που είπε, ότι δηλαδή το Μπρέξιτ θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες θέλουν η διμερής σχέση με το ΗΒ να είναι όσο πιο σθεναρή είναι δυνατόν.

Η Βρετανία και η ΕΕ καλούνται να διαπραγματευθούν τη συμφωνία για το εμπόριο εντός 2020 διότι στα τέλη της επόμενης χρονιάς τερματίζεται η μεταβατική περίοδος της αποχώρησης και, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα διευθέτηση, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Πανηγυρίζει και ο Τραμπ

Ενθουσιασμένος με την επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αφού συνεχάρη τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη νίκη του έσπευσε να προαναγγείλει μια νέα «τεράστια» εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ελεύθερες να επιτύχουν μια τεράστια νέα εμπορική συμφωνία μετά το BREXIT. Αυτή η συμφωνία έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα από οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να γίνει με την E.Ε. Γιόρτασε το, Μπόρις!»