ΔΙΕΘΝΕΣ
22/08/2018 20:25 EEST | Updated 22/08/2018 21:49 EEST

Νιώθετε άρρωστος; Πιθανότατα σας επηρέασε η κλιματική αλλαγή

WACHARAPHONG VIA GETTY IMAGES

Αν το τελευταίο διάστημα αισθάνεστε μια παρατεταμένη κόπωση ή μια συνεχή αδιαθεσία, να θυμάστε πως ίσως αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η αμερικάνικη έκδοση της HuffPost, τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων στις ΗΠΑ ανέφεραν πρόσφατα πως οι ασθένειες που προκαλούνται από το τσίμπημα κουνουπιών, ψύλλων ή τσιμπουριών τριπλασιάστηκαν στη χώρα μεταξύ του 2004 και 2016, ενώ σε απόλυτο αριθμό αυξήθηκαν κατά 640.000 το διάστημα αυτό.

Ένα από τα ορατά σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι οι φυσικές καταστροφές, οι συνέπειες των οποίων -κυρίως τα τελευταία χρόνια- γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αισθητές γύρω μας. Η αρμόδια για το περιβάλλον υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ειδικότερα αναφέρει πως ο αριθμός των καταγεγραμμένων φυσικών καταστροφών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σε γενικές γραμμές είναι γνωστό πως όταν μια φυσική καταστροφή πλήττει τον πλανήτη, επηρεάζεται άμεσα και η ανθρώπινη υγεία. Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Καλιφόρνια και το Όρεγκον το 2017 οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν μήνες μετά διαγνώστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα τα οποία προφανώς είχαν προκληθεί από τις επικίνδυνες αναθυμιάσεις που ακολούθησαν των πυρκαγιών.

Το ίδιο απειλητικές είναι για την υγεία και οι πλημμύρες που πλήττουν τον πλανήτη-γη. Οι εν λόγω περιοχές αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τα κουνούπια και τα διάφορα βακτήρια που αναπτύσσονται μετά από μια ισχυρή καταιγίδα. Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος φυσικά συνδυάζονται και με την καταστροφή των βασικών υποδομών - όπως τα ηλεκτρικά δίκτυα και τα συστήματα παροχής πόσιμου νερού- γεγονός το οποίο δημιουργεί νέες προκλήσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Πέρα όμως από τον αυξημένο κίνδυνο για τη σωματική μας υγεία, σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και για την ψυχική υγεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως το 30-60% των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις ενός μετατραυματικού σοκ για μεγάλο διάστημα μετά το πλήγμα. Οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες εμφανίζουν επίσης και συμπτώματα κατάθλιψης ή πολλές φορές εξαρτώνται από ουσίες τις οποίες ξεκίνησαν για να αντιμετωπίσουν το άγχος που εκδηλώθηκε αρχικά.

Ακόμα ένα όμως σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής είναι η επίδραση της στη μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών. Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν την γρήγορη εξάπλωση ασθενειών όπως η ελονοσία ή ο δάγκειος πυρετός.