ΔΙΕΘΝΕΣ
22/08/2018 19:26 EEST | Updated 22/08/2018 21:49 EEST

Reuters: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την εξαγορά της Shazam από την Apple

REUTERS/Lucas Jackson

Το πράσινο φως έδωσε η Κομισιόν για την εξαγορά της εφαρμογής αναγνώρισης τραγουδιών, Shazam από τον κολοσσό της Apple, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Tο deal με την γνωστή εταιρεία ήταν γνωστό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ στόχος εξαρχής ήταν μέσω της συμφωνίας αυτής το iPhone να ανταγωνιστεί ευθέως το Spotify, τον ηγέτητου κλάδου στις υπηρεσίες streaming μουσικής.

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε τονίσει πως μέσω του Shazam η Apple θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα πολιτών που χρησιμοποιούν ανταγωνιστικές υπηρεσίες μουσικές και να τους… ενθαρρύνει να στραφούν προς το Apple Music.

Είχε παράλληλα σημειώσει πως η συμφωνία αυτή ενδέχεται να περιορίσει τις επιλογές όσων ακούνε μουσική διαδικτυακά ενώ δεν αποκλείεται να ενισχύεται παράλληλα η θέση της υπηρεσίας Apple Music στην αγορά.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα θέματα ανταγωνισμού, Ρικάρντο Καρντόσο δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο. Ούτε οι εκπρόσωποι της Apple ήταν διαθέσιμοι. Επίσημες αποφάσεις η Κομισιόν καλείται να λάβει μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να αποφασίσει για την υπόθεση μετά το αίτημα των ρυθμιστικών αρχών επτά χωρών, μεταξύ των οποίων είναι και η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Το τεχνολογικό σάιτ TechCrunch σημείωνε σε παλαιότερο του δημοσίευμα πως η τιμή του deal θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 400 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που απέχει αρκετά από την πρόσφατη αποτίμηση της αξίας του Shazam στα 1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αξία πίσω από την εξαγορά της Shazam δεν είναι η τεχνολογία της βρετανικής εταιρείας -που πιθανότατα θα μπορούσε να αναπτύξει και η ίδια η Apple- αλλά περισσότερο τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η Shazam εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία για τους εκατομμύρια χρήστες της. Η Shazam αποτελεί ήδη μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για λειτουργικά iOS. Χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο και σε διάφορες πλατφόρμες.