Νόμπελ Χημείας στις μπαταρίες ιόντων λιθίου

Οι τρεις βραβευθέντες θα μοιραστούν 824.000 ευρώ.
Οι φετεινοί νικητές.
Οι φετεινοί νικητές.
Nobel

Το Νόμπελ Χημείας μοιράζονται φέτος οι Τζον Μπ. Γκούντενο, Μ. Στάνλεϊ Γουίτινγκχαμ και Ακίρα Γιοσίνο, για «την ανάπτυξη των μπαταριών ιόντων-λιθίου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, το φετεινό Νόμπελ «επιβραβεύει την ανάπτυξη της μπαταρίας ιόντων λιθίου. Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται πλέον στα πάντα: Από τα κινητά τηλέφωνα και τα laptop μέχρι τα ηλεκτρικά οχήματα. Μπορεί, επίσης, να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθιστώντας εφικτή μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα.»

Ο Τζον Μπ. Γκούντενο γεννήθηκε το 1922 στην Γερμανία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στις ΗΠΑ. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ,.

Ο Μ. Στάνλει Γουίτινγκχαμ γεννήθηκε το 1941 στη Μ. Βρετανία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Binghamton της πολιτείας της Ν. Υόρκης των ΗΠΑ.

Ο Ακίρα Γιοσίνο γεννήθηκε το 1948 στην Ιαπωνία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Οζάκα, στην Ιαπωνία. Συνεργάζεται με την εταιρεία Asahi Kasei Corporation του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο Meijo της Ναγκόγια στην Ιαπωνία.

Οι τρεις βραβευθέντες θα μοιραστούν 824.000 ευρώ.

Το φετεινό βραβείο είναι το 111ο Νόμπελ Χημείας που έχει απονεμηθεί από το 1901. Συνολικά έχουν τιμηθεί 181 επιστήμονες και μόνον πέντε ήταν γυναίκες. Ο νεώτερος ήταν ο 35χρονος Φρεντερίκ Ζολιό, ο οποίος μοιράστηκε το βραβείο το 1935 με την σύζυγό του, Ιρέν, κόρη της Μαρί Κιουρί, η οποία είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Φυσικής το 1911.

Ο γηρεότερος βραβευθείς με το Νόμπελ Χημείας ήταν ο 85χρονος, τότε, Τζό Μπ. Φεν, το 2002.

Δημοφιλή