Νομίσματα 300 ετών βρέθηκαν σε κρύπτη - Τα είχε κρύψει θρυλικός Πολωνός απατεώνας

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει πόσα νομίσματα έχουν ανακαλυφθεί, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Dan Kitwood via Getty Images

Αρχαιολόγοι με την βοήθεια ανιχνευτών μετάλλων ανακάλυψαν έναν θησαυρό με νομίσματα που ανήκαν σε έναν τσαρλατάνο ο οποίος κρυβόταν στα βουνά της νότιας κεντρικής Πολωνίας και αποσπούσε τα χρήματά του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια του τέλους του 17ου αιώνα και των αρχών του 18ου αιώνα, ο Antoni Jaczewski, ένας «ερημίτης, τυχοδιώκτης», εξαπατούσε ανθρώπους στο Kielce, μια πόλη κοντά στην οροσειρά Jeleniowskie, σύμφωνα με μια μεταφρασμένη ανάρτηση στο Facebook στις 8 Μαΐου από το Επαρχιακό Γραφείο για την Προστασία Μνημείων στο Kielce.

Σύμφωνα με τον πολωνικό μύθο, ο Jaczewski «έπειθε τους ανθρώπους για τη θεραπευτική του δύναμη», την οποία είχε λάβει «από τη μητέρα του Θεού, που ζούσε μαζί του στην έρημο», και στη συνέχεια τους παρέσυρε στον ορεινό οικισμό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εκείνη την εποχή, η Πολωνία βρισκόταν σε πόλεμο και η πανούκλα σάρωνε τη χώρα. Αυτή η κατάσταση έπεισε πολλούς ανθρώπους να ταξιδέψουν για να δουν τον Jaczewski ώστε να τους λυθούν τα προβλήματα, αναφέρει το Live Science.

Σε αντάλλαγμα για να λάβουν τις θεραπευτικές του πρακτικές, οι πολίτες τον πλήρωναν με χρυσά και ασημένια νομίσματα.

Οι αρχές τελικά τον συνέλαβαν και τον κράτησαν, αλλά αργότερα γλίτωσε τη φυλάκιση και συνέχισε να εξαπατά πολίτες. Το 1712, συνελήφθη ξανά, αλλά αυτή τη φορά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Το 2022 ανιχνευτές μετάλλων ανακάλυψαν που ήταν κρυμμένα τα νομίσματα. Ωστόσο, θα περάσουν άλλα δύο χρόνια πριν οι αρχές ανακοινώσουν το πόρισμα.

«Περιμέναμε πολύ καιρό για να ανακοινώσουμε αυτό το εύρημα, σχεδόν δύο χρόνια, αλλά άξιζε τον κόπο, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιβεβαιώσαμε την αληθινή ιστορία ενός συγκεκριμένου θρύλου», δήλωσε ο Sebastian Grabowiec, πρόεδρος της Ομάδας Εξερεύνησης Świętokrzyska.

Εκτός από τα νομίσματα, η ομάδα ανακάλυψε επίσης ένα χρυσό δουκάτο Αμβούργου από το 1648 που περιείχε την εικόνα της Madonna και του Θείου βρέφους. Επειδή το κομμάτι ήταν τρυπημένο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να φορέθηκε ως μετάλλιο, σύμφωνα με την ανάρτηση στο Facebook.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει πόσα νομίσματα έχουν ανακαλυφθεί, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο Garbowiec.

«Μπορώ μόνο [σας] να σας πω ότι [υπάρχουν] πολλά», είπε. «Έχουμε νομίσματα από τα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα. Είναι κυρίως κατασκευασμένα από ασήμι».

Δημοφιλή