Νορβηγία: Κατάσχει το ποσό-ρεκόρ 5,4 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα που έκλεψε η Βόρεια Κορέα

Βορειοκορεάτες χάκερ έκλεψαν 625 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2022 από ένα έργο blockchain που συνδέεται με το παιχνίδι κρυπτογράφησης Axie Infinity.
DADO RUVIC

Η Νορβηγία κατέσχεσε κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας 5,4 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν κλαπεί από βορειοκορεάτες χάκερ πέρυσι, ανακοίνωσε η νορβηγική αστυνομία σε δήλωση την Πέμπτη.

Βορειοκορεάτες χάκερ έκλεψαν 585.5 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2022 από ένα έργο blockchain που συνδέεται με το παιχνίδι κρυπτογράφησης Axie Infinity. Η ληστεία ήταν μία από τις μεγαλύτερες του είδους της που έχει καταγραφεί και συνδέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια βορειοκορεατική ομάδα χάκερ με το όνομα “Lazarus”.

«Πρόκειται για χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του βορειοκορεατικού καθεστώτος και του προγράμματος πυρηνικών όπλων της», δήλωσε η ανώτατη εισαγγελέας της Νορβηγίας, Μαριάν Μπέντερ.

Η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς για πειρατεία ή άλλες κυβερνοεπιθέσεις.

Η εθνική μονάδα οικονομικού εγκλήματος της Νορβηγίας, γνωστή ως Okokrim, είπε ότι είχε κατασχέσει 60 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (5,4 εκατομμύρια ευρώ) σε «μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις χρημάτων που έγιναν ποτέ στη Νορβηγία» και ένα ποσό ρεκόρ για κατάσχεση κρυπτονομισμάτων.

Η Okokrim είπε ότι συνεργάστηκε με ειδικούς στην κρυπτογραφική παρακολούθηση του FBI.

Το περασμένο έτος ήταν το χειρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ αναφορικά με ληστείες κρυπτονομισμάτων, με τους χάκερ, κυρίως από τη Βόρεια Κορέα να κλέβουν έως και 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Sky Mavis, η εταιρεία πίσω από την Axie Infinity, εδρεύει στο Βιετνάμ, αλλά ο ιδρυτής της, Aλεξάντερ Λάρσεν, είναι Νορβηγός. Ο Λάρσεν αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά σε ένα tweet ευχαρίστησε την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων Binance που βοήθησε την αστυνομία της Νορβηγίας για την κατάσχεση.

Η Βόρεια Κορέα έκλεψε περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων το 2022 από κάθε άλλη χρονιά και στόχευσε τα δίκτυα ξένων αεροδιαστημικών και αμυντικών εταιρειών, σύμφωνα με μια επί του παρόντος εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που είδε το Reuters.

|

Δημοφιλή