Νορβηγία: Οικογένεια έψαχνε σκουλαρίκι και βρήκε κειμήλια των Βίκινγκς

Η ανακάλυψη έγινε κάτω από ένα μεγάλο δέντρο στο κέντρο του κήπου της οικογένειας.
TWITTER/bbc

Μια οικογένεια στη Νορβηγία έψαχνε για ένα χαμένο χρυσό σκουλαρίκι στον κήπο της όταν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον ανιχνευτή μετάλλων.

Τελικά δεν βρήκαν το σκουλαρίκι, αλλά ”σκόνταψαν” πάνω σε κάτι άλλο πολύ μεγαλύτερης αξίας: κειμήλια των Βίκινγκς που χρονολογούνται πάνω από 1.000 χρόνια πριν.

Η οικογένεια Αασβικ ξέθαψε μια πόρπη και ένα άλλο αντικείμενο που φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας ταφής της εποχής των Βίκινγκς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αντικείμενα χρησιμοποιήθηκαν στην ταφή μιας γυναίκας του 9ου αιώνα στο μικρό νησί Γιομφρούλαντ.

Η ανακάλυψη έγινε κάτω από ένα μεγάλο δέντρο στο κέντρο του κήπου της οικογένειας στο νησί, στα ανοικτά της νότιας ακτής της Νορβηγίας.

″Συγχαίρουμε την οικογένεια που βρήκε το πρώτο ασφαλές εύρημα της εποχής των Βίκινγκς στο Γιομφρούλαντ”, έγραψε το Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βεστφόλντ και του Tέλεμαρκ σε ανάρτησή του στο Facebook.

facebook

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν ότι στο νησί υπήρχαν οικισμοί που χρονολογούνταν πριν από εκατοντάδες χρόνια, αλλά τα στοιχεία ανάγονταν μόνο στον Μεσαίωνα.

Ένας ειδικός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πόρπη χρονολογείται μεταξύ 780 και 850 μ.Χ..

Οι αξιωματούχοι επαίνεσαν την οικογένεια Αασβικ που ενημέρωσε αμέσως τις αρχές για τη σπάνια ανακάλυψη.

Πηγή: bbc

Δημοφιλή