ΔΙΕΘΝΕΣ
12/01/2022 22:42 EET

Νότια Αφρική: Ο «Βασιλιάς Χοϊσάν» συνελήφθη για φυτά κάνναβης στο προεδρικό μέγαρο

«Αστυνομία... κήρυξες πόλεμο», φώναζε κατά την σύλληψή του, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

PHILL MAGAKOE via Getty Images

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ξερίζωσε πολλά φυτά κάνναβης που καλλιεργούνταν έξω από το γραφείο του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα στην Πρετόρια.

Ανήκαν σε ακτιβιστές από την αυτόχθονη κοινότητα Χοϊσάν, ορισμένοι από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή εδώ και τρία χρόνια.

Ο αρχηγός τους, ο οποίος αυτοαποκαλείται Βασιλιάς Χοϊσάν, προσκολλήθηκε σε ένα τεράστιο φυτό κάνναβης καθώς η αστυνομία τον έσερνε μακριά.

«Αστυνομία... κήρυξες τον πόλεμο», φώναζε κατά την σύλληψή του, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

″Ήμασταν εδώ ειρηνικά. Θα σας την έχουμε φυλαγμένη”, συνέχισε.

Παρόλα αυτά συνελήφθη.

Αυτός και μερικοί άλλοι ακτιβιστές συνελήφθησαν για «εμπόριο ντάγκα [κάνναβης], παράνομη καλλιέργεια ντάγκα, καθώς και για την παράλειψη μάσκας στο πρόσωπο όταν του το ζήτησε ένας αστυνομικός», ανέφερε μια δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγα μέλη της κοινότητας εγκαταστάθηκαν από το 2018 σε σκηνές, στην πρασιά του προεδρικού μεγάρου, κάτω από το επιβλητικό άγαλμα του Νέλσον Μαντέλα. Ζητούν να αναγνωριστούν επισήμως οι γλώσσες και τα εδάφη τους.

Φορώντας μόνο ένα κάλυμμα στα γεννητικά όργανα, ένας από τους εκπροσώπους τους, που αυτοαποκαλείται «βασιλιάς Χόισαν» είχε αρπαχτεί από ένα δενδρύλλιο, ύψους ενός μέτρου και φώναζε «Κηρύξατε πόλεμο» στους αστυνομικούς που πήγαν να ξεριζώσουν τη φυτεία.

Η χρήση και κατοχή κάνναβης («ντάγκα», όπως αποκαλείται στη Νότια Αφρική) για ιδιωτικούς σκοπούς είναι «ανεκτή» από το 2018. Αλλά η χρήση της σε δημόσιο χώρο και η εμπορία τιμωρούνται από τον νόμο.

Περίπου 20 αστυνομικοί, ορισμένοι εκ των οποίων έφιπποι, κινητοποιήθηκαν για να καταστρέψουν τη φυτεία.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ηλικίας από 22 έως 54 ετών. Όλοι τους διώκονται για εμπόριο ντάγκα, παράνομη καλλιέργεια και μη χρήση μάσκας σε δημόσιο χώρο.

Οι Χόισαν, γνωστοί και με την ονομασία Βουσμάνοι, αποκαλούνται «Οτεντότοι» από τους πρώτους Ολλανδούς αποίκους που έφτασαν στη Νότια Αφρική τον 17ο αιώνα, μια ονομασία που παρέμπεπε στην κροταλιστική γλώσσα τους.

Πηγή: BBC