Ντουμπρόβνικ: Φωτιά κοντά στο μαργαριτάρι της Αδριατικής (βίντεο)

Η περιοχή απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη μεσαιωνική πόλη.
Chris Helgren via Reuters

Φωτία μαίνεται στα νότια του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, μια δημοφιλή τουριστική περιοχή στη Μεσόγειο. Στη χώρα επικράτησαν ισχυροί άνεμοι και εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να εξαπλωθούν γρήγορα.

Οι κροατικές αρχές δήλωσαν ότι έως και 16 πυροσβεστικά οχήματα και 95 πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ενώ η αεροπορία της χώρας έστειλε δύο εξειδικευμένα αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Τμήματα της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Αλγερίας και φυσικά της χώρας μας μάχονται με τις δασικές πυρκαγιές και τις ακραίες θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κροατία έδιναν δύσκολη μάχη για να περιορίσουν την πυρκαγιά που εξαπλώνεται σε περιοχή νότια της Ντουμπρόβνικ, στις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική, καθώς ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν αεροσκάφη να επιχειρήσουν κι αναφέρθηκαν εκρήξεις ναρκών.

Νότιοι άνεμοι που μοιάζουν με «τυφώνα» στο καντόνι Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα ενίσχυσαν «εκτεταμένη» πυρκαγιά σε περιοχή της υπαίθρου στην κοινότητα Ντουμπρόβνικ Πλατ, κατά την ένωση πυροσβεστών της Κροατίας.

Η περιοχή απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη μεσαιωνική πόλη.

Περίπου 130 πυροσβέστες απ’ όλη τη χώρα συμμετέχουν στην επιχείρηση. Δυο αεροσκάφη Καναντέρ που επιχείρησαν το πρωί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, καθώς οι άνεμοι δεν επέτρεπαν να συνεχίσουν.

Σύμφωνα με την οργάνωση των συλλογικού φορέα των μελών του κροατικού πυροσβεστικού σώματος, δεν απειλούνται «κτίρια», τουλάχιστον «μέχρι στιγμής».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Du List ανέφερε ότι οι πυρκαγιές προκάλεσαν εκρήξεις ναρκών, κληρονομιάς του πολέμου που μαινόταν τα χρόνια του 1990, όταν διαλυόταν η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. Η πυροσβεστική δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Άλλη πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση βρισκόταν σε εξέλιξη στην κομητεία Σπλιτ-Δαλματίας χθες, με 65 πυροσβέστες και τρία αεροσκάφη να επιχειρούν για να την ελέγξουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Δημοφιλή