Πορτογαλία: Μάχη από εκατοντάδες πυροσβέστες για να σβήσουν μεγάλη φωτιά στην Κασκάις

Aπελπισμένοι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα σπίτια τους με κουβάδες και λάστιχα.
via Associated Press

Με τη βοήθεια κατοίκων, εκατοντάδες πορτογάλοι πυροσβέστες αγωνίζονταν απο την Τρίτη, 25 Ιουλίου, να σβήσουν τις φλόγες σε εθνικό πάρκο κοντά στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Κασκάις, όμως ισχυροί άνεμοι περιέπλεκαν τις προσπάθειές τους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17:00 τοπική ώρα· (19:00 ώρα Ελλάδας) σε ορεινή περιοχή, μέρος του εθνικού πάρκου Σίντρα-Κασκάις, που έχει έκταση 145 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας, της Λισαβόνας.

Πάνω από 600 πυροσβέστες με 189 οχήματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αεροσκάφη συμμετείχαν επίσης στις προσπάθειες κατάσβεσης, όμως σταμάτησαν να επιχειρούν αφού έπεσε το σκοτάδι.

Σε χωριό που πλήττεται από τη φωτιά, απελπισμένοι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα σπίτια τους με κουβάδες και λάστιχα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυαν τις φλόγες.

«Ο φόβος μας είναι πως θα φτάσει στα σπίτια», εξήγησε η 34χρονη Ινές Φιγκερέντου, καθώς ο καπνός γέμιζε τον αέρα. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, με κουβάδες (...) αλλά δεν καταφέρνουμε και πολλά».

Ο δήμαρχος της Κασκάις, ο Κάρλους Καχέιρας, τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι άνεμοι, που φθάνουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, προσθέτοντας πως αρκετοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους προληπτικά.

Κάτοικοι χρησιμοποίησαν αναπηρικά αμαξίδια για να απομακρύνουν ανθρώπους που αδυνατούσαν να φύγουν.

Οι πυροσβέστες «κάνουν ό,τι μπορούν», είπε ο Μιγκέλ Μεντέιρους, κάτοικος που βοηθά στην προσπάθεια κατάσβεσης, όμως η κατάσταση «είναι δύσκολη για όλους».

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχουν υποστεί καταστροφές σπίτια και δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί ως τώρα.

Η Πορτογαλία, που μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από το κύμα καύσωνα και τις πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης, συχνά συγκαταλέγεται στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις φωτιές, σύμφωνα με δεδομένα της ΕΕ.

Τον Ιούλιο καταγράφονται ταυτόχρονα καύσωνες από την Κίνα ως τις ΗΠΑ και τη νότια Ευρώπη, που διευκολύνουν τις δασικές πυρκαγιές, προκαλούν ελλείψεις νερού και μεγάλη αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία που οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή