Φωτιές: 9η ημέρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ρόδο, συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Οι εκκενώσεις οικισμών συνεχίστηκαν και το τελευταίο 24ωρο. Βελτιωμένη η εικόνα σε Κάρυστο και Δερβενάκια Αιγιαλείας.
Anadolu Agency via Getty Images

Αδιάκοπή και εξαντλητική μάχη για να περιορίσουν τις φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Δερβενάκια Αιγιαλείας δίνουν και σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας.

Ρόδος

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην περιοχή της νότιας Ρόδου και των Απολλώνων δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί συνεπικουρούμενες από εκατοντάδες εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα στις περιοχές αυτές γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Στην περιοχή υπάρχουν τρία μέτωπα αναζωπυρώσεων ενώ νέο μέτωπο με αναζωπύρωση δημιουργήθηκε πριν από λίγο και σε περιοχή κοντά στο χωριό Απόλλωνα απ′ όπου ξεκίνησε η φωτιά πριν από εννέα μέρες.

Έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές.

Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου. Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου.

Κέρκυρα

Στην ΒΑ Κέρκυρα διάσπαρτες εστίες είναι ενεργές στους λόφους γύρω από τις Λούτσες και την Άνω Περίθεια, όπου χθες δόθηκε μάχη με τις αναζωπυρώσεις και η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια. Κάποια από αυτά έχουν υποστεί ζημιές, ενώ οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν σε Λούτσες, Ημερολιά Απραό, Καλαμάκι, Σύκι με κατεύθυνση προς λιμάνι Κασσιόπης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να οριοθετήσουν τις εστίες που υπάρχουν στο πυκνό δάσος μέχρι το μεσημέρι, αφού τότε αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι, κάτι που θα κάνει εύκολη την μετάδοση της φωτιάς σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα.

Η κίνηση των δασοκομάντος και των επίγειων δυνάμεων είναι πολύ δύσκολη γιατί η περιοχή είναι κατάφυτη και δύσβατη.

Ο δε αντιδήμαρχος κ. Μουζαϊτης, μιλώντας στην ΕΡΤ κατήγγειλε ότι ξαφνικά ξεπήδησε μια φλόγα από το πουθενά και αμέσως ένα αυτοκίνητο έφυγε από το σημείο. Και όπως είπε, «είμαστε τρεις τέσσερις ημέρες ξάγρυπνοι, για να παρακολουθούμε τέτοια φαινόμενα». Γεγονός που όπως τόνισε εξηγεί την εμφάνιση τόσων πύρινων μετώπων στο νησί.

Μιλώντας για τις καταστροφές στο χωριό Λούτσες τόνισε ότι οι ζημιές είναι στις αυλές των σπιτιών και σε ένα ξυλουργείο που έχει καταστραφεί.

Οι εκκενώσεις στο χωριό Λούτσες ξεκίνησαν χθες (25/7), πριν καν σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Οι πύρινες γλώσσες έφτασαν στα πρώτα σπίτια του χωριού με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν πραγματική μάχη, ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να προωθήσει τους πολίτες σε δύο ξενοδοχεία και μία αίθουσα στο Δημαρχείο.

Στο δεύτερο μέτωπο στα δυτικά του όρους Παντοκράτορας οι φλόγες πλησίασαν το χωριό Λαύκι, ενώ οι κάτοικοι ανήσυχοι έβλεπαν τον αέρα να δυναμώνει.

Στην Κάρυστο η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν μέσα στο βράδυ κυρίως στην περιοχή Νιάματα αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμει μέχρι στιγμής ένα ελικόπτερο.

Πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή