Δασικές πυρκαγιές σκορπούν θάνατο και καταστροφή στη Μεσόγειο

Ο «σιωπηλός δολοφόνος» που προκαλεί τεράστια πύρινα μέτωπα, επικίνδυνους καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
STELIOS MISINAS via Reuters

Τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια δύο νεαρών παιδιών - των ηρωικών πιλότων του μοιραίου Canadair που έπεσαν στο καθήκον, προσπαθώντας να δαμάσουν την καταστροφική φωτιά στην Κάρυστο.

Ενας κτηνοτρόφος, που αγνοούταν στην ίδια περιοχή, εντοπίστηκε απανθρακωμένος σε καλύβα.

via Associated Press

Μια άλλη πυρκαγιά προκάλεσε το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου του Παλέρμο στη Σικελίας της Ιταλίας την Τρίτη, ενώ μια καταιγίδα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας ξήλωσε στέγες και έριξε δέντρα στο βόρειο τμήμα της χώρας, με απολογισμό 2 νεκρούς.

Συνολικά, επτά άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στη γειτονική χώρα το τελευταίο 48ωρο από τις πυρκαγιές στον νότο και τις καταιγίδες οι οποίες συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

via Associated Press
via Associated Press

Ο έντονος καλοκαιρινός καύσωνας έχει βάλει στο «κόκκινο» μεγάλες περιοχές της Μεσογείου ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα όλο τον Ιούλιο έχουν προκαλέσει όλεθρο σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τις θερμοκρασίες να σπάνε ρεκόρ στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη νότια Ευρώπη, να πυροδοτούν δασικές πυρκαγιές, ελλείψεις νερού και αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία που σχετίζονται με τη ζέστη.

Χωρίς την προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή, τα γεγονότα αυτού του μήνα θα ήταν «εξαιρετικά σπάνια», σύμφωνα με μια μελέτη του World Weather Attribution, μιας παγκόσμιας ομάδας επιστημόνων που εξετάζει τον ρόλο που παίζει η κλιματική αλλαγή στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

via Associated Press

Η ζέστη, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου υπερβαίνει κατά πολύ το «ιδανικό» καλοκαίρι, που προσελκύει τους τουρίστες που συρρέουν στις παραλίες της Νότιας Ευρώπης.

Σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής Σικελίας, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 47,6 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, κοντά στο ευρπωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 Κελσίου που καταγράφηκε στο ιταλικό νησί πριν από δύο χρόνια.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ζέστη στη Βόρεια Αφρική, με θερμοκρασίες 49 Κελσίου να καταγράφονται σε ορισμένες πόλεις της Τυνησίας. Η γειτονική Αλγερία επιστράτευσε περίπου 8.000 πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο τις φονικές πυρκαγιές.

RAMZI BOUDINA via Reuters

«Θα δηλώσω το αυτονόητο: μπροστά σε αυτό που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ειδικά η Μεσόγειος που είναι hot spot της κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει μαγικός αμυντικός μηχανισμός, αν υπήρχε θα τον είχαμε εφαρμόσει», τόνισε με νόημα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Μάλτα, ένας άλλος δημοφιλής προορισμός καλοκαιρινών διακοπών στη Μεσόγειο, υπέστη μια σειρά από διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, επηρεάζοντας το μεγαλύτερο νοσοκομείο της, μετά από ένα κύμα καύσωνα που κράτησε μια εβδομάδα.

«Σιωπηλός δολοφόνος»

Οι επιστήμονες έχουν περιγράψει την υπερβολική ζέστη ως έναν «σιωπηλό δολοφόνο» που βαρύνει τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα ανέφερε ότι έως και 61.000 άνθρωποι μπορεί να πέθαναν από τους καταιγιστικούς καύσωνες της Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι, καταδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες ετοιμότητας των χωρών για την αντιμετώπιση αυτών των θερμοκρασιών υπολείπονται σε βαθμό που... σκοτώνει.

GUGLIELMO MANGIAPANE via Reuters

Η ζέστη έχει προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ζημιές στις καλλιέργειες και απώλειες ζώων, προσθέρουν οι επιστήμονες του World Weather Attribution, με τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας των ΗΠΑ, τα μεξικανικά βοοειδή, τις ελιές της Νότιας Ευρώπης καθώς και το κινεζικό βαμβάκι να έχουν πληγεί σοβαρά.

Σχολιάζοντας τις ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα στο Μιλάνο, ο δήμαρχος της οικονομικής πρωτεύουσας της Ιταλίας είπε ότι η αιτία είναι ξεκάθαρη.

«Έχω περάσει 65 καλοκαίρια στη ζωή μου... και αυτό που βλέπω τώρα δεν είναι φυσιολογικό, δεν μπορούμε πλέον να το αρνηθούμε, η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη ζωή μας», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Τζουζέπε Σάλα.

Δημοφιλή