Οι φωτιές απειλούν να κάνουν στάχτη την Σικελία - Νεκροί, καμένοι ναοί, υπό απειλή αρχαιότητες

Ηλικιωμένοι νεκροί μέσα στα σπίτια τους, ντόπιοι θρηνούν μέσα σε κατεστραμμένο καθολικό ναό, φλόγες κύκλωσαν τον αρχαίο ναό στην Σεγέστα, φωτιές πλάι σε αυτοκινητόδρομο (pics, vid)
STRINGER via Reuters

Η Σικελία παραμένει για τρίτη ημέρα σε κατάσταση συναγερμού καθώς θηριώδεις φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες προκαλώντας μάλιστα τον θάνατο τριών ηλικιωμένων, ενώ ο καύσωνας με ακραία υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζεται στην μισή Ιταλία ενώ στην βόρεια έχουν ξεσπάσει σφοδρές καταιγίδες προκαλώντας επικίνδυνες πλημμύρες.

Τα απανθρακωμένα πτώματα ενός ζευγαριού περίπου 70 ετών βρέθηκαν στο καμένο σπίτι τους στα περίχωρα του Παλέρμο, της πρωτεύουσας της Σικελίας ενώ μία περίπου 80 ετών πέθανε αφού ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να φτάσει στο σπίτι της λόγω πυρκαγιών στην περιοχή.

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο πρόεδρος της Σικελίας Ρενάτο Σιφάνι είπε ότι «η καυτή ζέστη και οι άνευ προηγουμένου καταστροφικές πυρκαγιές» συνθέτουν μια επικίνδυνη κατάσταση και η περιοχή «περνά από τις πιο δύσκολες μέρες των τελευταίων δεκαετιών».

Οι Ιταλοί πυροσβέστες δήλωσαν ότι κατάφεραν να καταπολεμήσουν σχεδόν 1.400 πυρκαγιές μεταξύ Κυριακής και Τρίτης, συμπεριλαμβανομένων 650 στη Σικελία και 390 στην Καλαβρία, όπου επίσης ένας κατάκοιτος 98 ετών σκοτώθηκε καθώς η φωτιά κατέκαψε το σπίτι του.

Φλόγες τον αρχαίο δωρικό ναό στη Σεγέστα

Οι φωτιές εξακολουθούν και σήμερα να καίνε στους λόφους γύρω από το Παλέρμο, με αεροπλάνα Canadair να επιστρέφουν σε λειτουργία για να προσπαθήσουν να σβήσουν τις φλόγες.

Ο καύσωνας προκαλεί καταστροφικές πυρκαγιές και σε άλλες χώρες της Μεσογείου όπως φυσικά η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κροατία και η Αλγερία.

Επίσης στην Σικελία ανυπολόγιστες υλικές ζημιές προκλήθηκαν από την τεράστια πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο στη Σεγέστα.

Φωτογραφίες δείχνουν τις φλόγες από την φωτιά που ξέσπασε χθες και εξαπλώθηκε γρήγορα, να έχουν φτάσει στον αρχαιολογικό χώρο και κοντά στον ναό δωρικού ρυθμού που βρέθηκε περικυκλωμένος ενώ μέσα στη νύχτα εκκενώθηκαν τουριστικές εγκαταστάσεις και κατοικίες στη γύρω περιοχή.

«Πραγματική τραγωδία», δήλωσε ο δήμαρχος του Καλαταφίμι, Φραντσέσκο Γκρουπούζο. «Ό,τι καταφέραμε να σώσουμε πέρυσι μέσα σε μια νύχτα καταστράφηκε ολοσχερώς. Είμαστε βαθιά θλιμμένοι».

Φόβοι για τον τουρισμό

Η Σικελία είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά μια πυρκαγιά μέσα σε ένα κτίριο τερματικού σταθμού την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν το σχεδόν ολοκληρωτικό κλείσιμο του μεγαλύτερου αεροδρομίου της στην Κατάνια, στα ανατολικά του νησιού.

Το αεροδρόμιο του Παλέρμο παρέμεινε επίσης κλειστό για λίγες ώρες την Τρίτη λόγω της πυρκαγιάς που μαινόταν πολύ κοντά σε αυτό.

«Ελπίζω ότι οι τουριστικές ροές στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές δεν θα υποστούν απώλειες», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι, Σικελός, στην εφημερίδα La Stampa.

«Ο κίνδυνος... υπάρχει και είναι κατανοητός».

Η κυβέρνηση συνεδριάζει σήμερα για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και να εισαγάγει ένα ειδικό καθεστώς άδειας για τους εργαζόμενους που είναι πιο εκτεθειμένοι στον καύσωνα.

Ενώ ο νότος της Ιταλίας όμως μάχεται με τις πυρκαγιές, το βόρειο τμήμα της χώρας είναι αντιμέτωπο με σφοδρές καταιγίδες που την Τρίτη σκότωσαν δύο ανθρώπους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες πάντως αρχίζουν να υποχωρούν και σήμερα μόνο δύο πόλεις - η Κατάνια στη Σικελία και το Μπάρι στη νότια Απουλία - ήταν στη λίστα «κόκκινου συναγερμού» της κυβέρνησης για τον καύσωνα από 17 την προηγούμενη ημέρα.

Fabrizio Villa via Getty Images
VIGILI DEL FUOCO via Reuters
Fabrizio Villa via Getty Images
Fabrizio Villa via Getty Images
STRINGER via Reuters
A wildfire burns in the Sicilian village of Romitello, near Palermo, Italy, July 25, 2023. REUTERS/Alberto Lo Bianco NO RESALES. NO ARCHIVES
A wildfire burns in the Sicilian village of Romitello, near Palermo, Italy, July 25, 2023. REUTERS/Alberto Lo Bianco NO RESALES. NO ARCHIVES
STRINGER via Reuters

Δημοφιλή