O Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ και η σύζυγός τoυ κατηγορούνται για δωροδοκία

Σε έρευνα στο σπίτι του Γερουσιαστή βρέθηκαν 100.000 δολάρια σε ράβδους χρυσού και 480.000 δολάρια σε κρυμμένα μετρητά.
via Associated Press

Ο Αμερικανός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Μπομπ Μενέντεζ και η σύζυγός του παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν την Παρασκευή τις κατηγορίες εναντίον του 69χρονου Δημοκρατικού γερουσιαστή σχεδόν έξι χρόνια μετά την προηγούμενη ποινική υπόθεση εναντίον του που έληξε με αδιέξοδο των ενόρκων. Είπαν ότι σε έρευνα στο σπίτι του Μπομπ Μενέντεζ βρέθηκαν 100.000 δολάρια σε ράβδους χρυσού και 480.000 δολάρια σε κρυμμένα μετρητά.

Στις 27 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο οι πέντε κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, ο κ. Μενέντεζ δεν θα μπορεί να είναι πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο κατά του Μενέντεζ

Το κατηγορητήριο των 39 σελίδων ισχυρίζεται ότι από το 2018 έως το 2022 περίπου, ο Μενέντεζ και η σύζυγός του δέχθηκαν δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα τη χρήση της δύναμης και της επιρροής του ως γερουσιαστή των ΗΠΑ για τον πλουτισμό και την προστασία των τριών επιχειρηματιών και προς όφελος της κυβέρνησης της Αιγύπτου. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν τις κατηγορίες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Παρασκευής και δήλωσαν ότι η έρευνα συνεχίζεται.

″Όπως ισχυριζόμαστε στο κατηγορητήριο, ο γερουσιαστής συμφώνησε να κάνει αυτά τα πράγματα και να χρησιμοποιήσει την εξουσία του με αυτόν τον τρόπο επειδή η Χάνα πλήρωνε δωροδοκίες, επειδή ο Ουρίμπε πλήρωνε δωροδοκίες και επειδή ο Νταϊμπές πλήρωνε δωροδοκίες”, δήλωσε ο Ντέμιαν Ουίλιαμς, ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

via Associated Press

Οι δωροδοκίες φέρεται να περιλάμβαναν μετρητά, ράβδους χρυσού, πληρωμές υποθηκών, ένα πολυτελές όχημα και ”άλλα πράγματα αξίας”, σύμφωνα με το έγγραφο απαγγελίας κατηγοριών.

via Associated Press

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Μενέντεζ και η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, ”συμμετείχαν σε μια διεφθαρμένη σχέση με τρεις συνεργάτες και επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ” - την Ουάελ Χάνα, τον Χοσέ Ουρίμπε και τον Φρεντ Ντάιμπες - με τους οποίους οι Μενέντεζ ”συμφώνησαν και αποδέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια δωροδοκίας” με αντάλλαγμα την ανάληψη επίσημων πράξεων για τον ”πλουτισμό” των επιχειρηματιών και την ενίσχυση της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

via Associated Press

Η Nαντίν Mενέντεζ και η Χάνα ήταν φίλες για αρκετά χρόνια πριν αρχίσει να βγαίνει με τον Mενέντεζ, αναφέρει το CBS. Μια εγκεκριμένη από το δικαστήριο έρευνα στο κινητό τηλέφωνο της Χάνα τον Νοέμβριο του 2019 αποκάλυψε "χιλιάδες" μηνύματα μεταξύ εκείνης και της Ναντίν Μενέντεζ, τα οποία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, διαγράφηκαν από το τηλέφωνό της. Ο Ντάιμπες, επί μακρόν χρηματοδότης του Μενέντεζ, κατηγορήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2018 για λήψη δανείων με ψευδείς προφάσεις από την τράπεζα του Νιου Τζέρσεϊ που ίδρυσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Το τελευταίο κατηγορητήριο δεν σχετίζεται με τις προηγούμενες κατηγορίες που υποστήριζαν ότι ο Μενέντεζ δέχτηκε πλούσια δώρα για να πιέσει κυβερνητικούς αξιωματούχους για λογαριασμό ενός γιατρού από τη Φλόριντα.

Το Ιστορικό Γραφείο της Γερουσίας αναφέρει ότι ο Μενέντεζ φαίνεται να είναι ο πρώτος εν ενεργεία γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ που κατηγορείται για δύο άσχετες ποινικές κατηγορίες. Ο Μενέντεζ αντιμετωπίζει την επανεκλογή του το επόμενο έτος σε μια προσπάθεια να παρατείνει την τριανταετή καριέρα του στην Ουάσινγκτον, και καθώς οι Δημοκρατικοί κατέχουν μια οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία.

Οι νέες κατηγορίες προκύπτουν από μια πολυετή έρευνα που εξέτασε, μεταξύ άλλων, τις συναλλαγές μίας επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσεϊ - φίλης της συζύγου του Μενέντεζ - ο οποίος εξασφάλισε αποκλειστική άδεια από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να πιστοποιεί ότι το κρέας που εισάγεται στη χώρα αυτή, πληροί τις ισλαμικές διατροφικές απαιτήσεις. Οι ερευνητές έθεσαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις της οικογένειας Μενέντεζ με έναν εργολάβο από το Νιου Τζέρσεϊ. Επιπλέον, ο Μενέντεζ φέρεται να βοήθησε στην εξασφάλιση στρατιωτικής βοήθειας για την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Γιος Κουβανών μεταναστών, ο Μενέντεζ κατέχει συνεχώς δημόσια αξιώματα από το 1986, όταν εξελέγη δήμαρχος της πόλης Γιούνιον Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ. Διετέλεσε βουλευτής της Πολιτείας και ήταν επί 14 χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Το 2006, ο Τζον Κορζάιν διόρισε τον Μενέντεζ στη θέση του στη Γερουσία όταν ο ίδιος έγινε κυβερνήτης.

Μενέντεζ: Κάποιοι προσπαθούν να με φιμώσουν και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο

Ο 69χρονος Δημοκρατικός γερουσιαστής υπερασπίστηκε τον εαυτό του σε μια μακροσκελή δήλωση την Παρασκευή μετά τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών, αρνούμενος τους ισχυρισμούς ως ”αβάσιμους”.

«Για χρόνια, δυνάμεις στο παρασκήνιο προσπάθησαν επανειλημμένα να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από τότε που διέρρευσε αυτή η έρευνα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία λάσπης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργηθεί ένας αέρας απρέπειας εκεί που δεν υπάρχει», δήλωσε ο Μενέντεζ. «Οι υπερβολές αυτών των εισαγγελέων είναι προφανείς. Έχουν διαστρεβλώσει το κανονικό έργο ενός γραφείου του Κογκρέσου. Συν τοις άλλοις, δεν αρκούνται στο να προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, έχουν επιτεθεί στη σύζυγό μου για τις μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε».

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας Λατινοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει γερουσιαστής και να υπηρετεί τη χώρα με εντιμότητα. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς στόχους τους. Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν. Έχω σταθεί εγώ ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού. Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς. Καλώ τους φίλους μου και τους υποστηρικτές μου και την κοινότητα που μας στηρίζει γενικότερα, να αφυπνιστεί. Ας θυμηθούν ότι και τις άλλες φορές εισαγγελείς έκαναν λάθος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα λυθεί επιτυχώς».

Με πληροφορίες από Associated Press, Huffpost.com, CBS