Ο Eλον Μασκ ανακοίνωσε την παροχή «αμνηστίας» σε αποκλεισμένους χρήστες του Twitter

Τέτοιες διαδικτυακές δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά επιστημονικές είναι και μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από τα bot.
via Associated Press

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Iλον Μασκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι χορηγεί «αμνηστία» για τους λογαριασμούς που είχαν τεθεί σε αναστολή, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο προβλέπουν ότι θα προκαλέσει αύξηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης.

Η ανακοίνωση του δισεκατομμυριούχου ήρθε αφότου ζήτησε μέσω δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στο χρονοδιάγραμμά του να ψηφίσει για την αποκατάσταση λογαριασμών «υπό την προϋπόθεση ότι (οι χρήστες) δεν έχουν παραβιάσει τον νόμο ή δεν έχουν στείλει ανεπιθύμητα μηνύματα κατά τρόπο σκανδαλώδη». ”Ναι” απάντησε το 72%.

«Ο κόσμος μίλησε», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μασκ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα διαδικτυακής δημοσκόπησης που είχε ξεκινήσει ο ίδιος χθες Τετάρτη, με την πλειονότητα των χρηστών να τάσσεται υπέρ της «αμνήστευσης».

Ο Μασκ χρησιμοποίησε την ίδια λατινική φράση (σ.σ “Vox Populi, Vox Dei”) αφού δημοσίευσε μια παρόμοια δημοσκόπηση το περασμένο Σαββατοκύριακο προτού επαναφέρει τον λογαριασμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο το Twitter είχε απαγορεύσει επειδή ενθάρρυνε την εξέγερση του Καπιτώλιου στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο Τραμπ είπε ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter αλλά δεν έχει διαγράψει τον λογαριασμό του.

Τέτοιες διαδικτυακές δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά επιστημονικές είναι και μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από τα bots.

Από τότε που ο Μασκ ανέλαβε το Twitter, ομάδες που παρακολουθούν την πλατφόρμα για ρατσιστική, αντισημιτική ρητορική λένε ότι βρίσκεται σε άνοδο. Αυτό περιελάμβανε μια έξαρση ρατσιστικής κακοποίησης ποδοσφαιριστών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την οποία το Twitter φέρεται να αποτυγχάνει να ελέγξει.

Η αύξηση του επιβλαβούς περιεχομένου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαταραχή που ακολούθησε η απόφαση του Μασκ να απολύσει το μισό εργατικό δυναμικό της εταιρείας 7.500 ατόμων, ανάμεσα τους κορυφαία στελέχη, και στη συνέχεια να θέσει μια σειρά τελεσίγραφων που ώθησαν εκατοντάδες άλλους να παραιτηθούν. Επίσης απομακρύνθηκε ένας πολύ σημαντικός αριθμός ελεγκτές υπεύθυνοι για την εποπτεία περιεχομένου. Μεταξύ εκείνων που παραιτήθηκαν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην προθυμία του Μασκ να εμποδίσει το Twitter να μετατραπεί σε ένα χάος ανεξέλεγκτου λόγου ήταν ο επικεφαλής εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter, Γιόελ Ροθ.