Ο «φιλικός διάβολος»: Το άγαλμα που προκαλεί αντιδράσεις σε ισπανική πόλη

Γιατί διαμαρτύρονται κάτοικοι της πόλης
CasPhotography via Getty Images

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα γλυπτό που προορίζεται να εγκατασταθεί στην ισπανική πόλη Σεγκόβια, καθώς απεικονίζει τον σατανά- και μάλιστα τον απεικονίζει ιδιαίτερα...φιλικό και χαρούμενο.

Το χάλκινο άγαλμα δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής σε έναν τοπικό θρύλο, βάσει του οποίου ο σατανάς ξεγελάστηκε για να χτίσει το διάσημο υδραγωγείο της πόλης. Ωστόσο, οι κάτοικοι αντιδρούν, καθώς ο διάβολος- ο οποίος χαμογελά και τραβά «selfie» με smartphone- τους φαίνεται υπερβολικά φιλικός.

Ο καλλιτέχνης δήλωσε στο BBC News πως εξεπλάγη από την έκταση των αντιδράσεων που προκάλεσε το έργο του. Σημειώνεται ότι δικαστής έδωσε εντολή να παύσει η όλη διαδικασία, ενώ εξετάζεται εάν το άγαλμα είναι προσβλητικό για τους χριστιανούς. Πάνω από 5.400 άτομα- κάτι παραπάνω από το 10% του πληθυσμού της πόλης- υπέγραψαν αίτημα να ματαιωθεί η δημιουργία του γλυπτού. Όπως υποστηρίζεται στο αίτημα, το άγαλμα προσβάλλει τους καθολικούς επειδή απεικονίζεται με εύθυμο τρόπο και εξυψώνει/ ωραιοποιεί το κακό- τη στιγμή που ο σατανάς υποτίθεται πως είναι απεχθής και απωθητικός, όχι σαν τον «καλόβολο διάβολο» που είναι υπό κατασκευή.

«Μου φαίνεται απίστευτο που τάσσονται τόσο έντονα εναντίον του γλυπτού ενός διαβόλου προς τιμήν ενός δημοφιλούς μύθου, τον οποίο τα παιδιά της Σεγκόβια μαθαίνουν στο σχολείο» είπε ο καλλιτέχνης, Χοσέ Αντόνιο Αμπέλα. «Αγαπώ τη Σεγκόβια. Ζω εδώ επί τρεις δεκαετίες, και ήλπιζα αυτό το γλυπτό να είναι μια μορφή έκφρασης για το πόσο ευγνώμων είμαι...δεν έχω πάρει λεφτά για αυτό το γλυπτό...δεν το έκανα για τα χρήματα, αλλά ως προσωπικό φόρο τιμής στην πόλη που θεωρώ δική μου. Μπορείτε να φανταστείτε πώς νιώθω».

Δημοφιλή