Ο κασκαντέρ που ντούμπλαρε τον Χάρισον Φορντ αυτοπυρπολήθηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

«[Τα στούντιο και οι πλατφόρμες] βγάζουν δισεκατομμύρια. Δισεκατομμύρια δολάρια στις πλάτες των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά».
LOADINGERROR LOADING

Ο ηθοποιός κασκαντέρ και συντονιστής Μάικ Μάσα αυτοπυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών SAG-AFTRA στην Ατλάντα της Τζόρτζια, που διοργανώθηκε τη Δευτέρα (24 Ιουλίου).

Δεκάδες εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση υποστηρίζοντας το συνδικάτο τους, το οποίο παραμένει σε απεργία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP).

Ο Μάσα, συντονιστής επικίνδυνων σκηνών -ο κασκαντέρ που ντούμπλαρε τον Χάρισον Φορντ στην ταινία «Ο Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου»-, έκλεισε τη συγκέντρωση ανεβαίνοντας στο βάθρο που είχε στηθεί, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα «Το SAG-AFTRA απεργεί» και φορώντας ένα σακάκι που φλεγόταν.

Ο επαγγελματίας κασκαντέρ είχε φροντίσει για την ασφάλεια του εγχειρήματος χρησιμοποιώντας ειδικά προστατευτικά υλικά, ενώ στο σημείο βρισκόταν και πλήρωμα της πυροσβεστικής.

Αργότερα δημοσίευσε βίντεο με το stunt του στο Instagram, γράφοντας στη λεζάντα: «Κουραστήκαμε να μας καίει το AMPTP».

Σε άλλη ανάρτηση του ευχαρίστησε τους συναδέλφους του κασκαντέρ σημειώνοντας: «Θέλαμε να κάνουμε μια δήλωση και νομίζω το κάναμε. Ήταν υπέροχο να βλέπουμε τόσο μεγάλη προσέλευση μελών από την τοπική κοινότητα των στάντμεν, την τοπική ηγεσία [του σωματείου] και ηθοποιούς που έδωσαν το παρών για να μας υποστηρίξουν. Ήταν μια σπουδαία μέρα!», κατέληξε.

Το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών είναι σε απεργία από τις 14 Ιουλίου, ζητώντας αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, «residual» πληρωμές (για επαναλήψεις σειρών και ταινιών στις οποίες έχουν παίξει) στην εποχή του streaming, και προστασία από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Ο πρόεδρος του παραρτήματος του SAG-AFTRA στην Ατλάντα, Έρικ Γκόινς πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στους αριθμούς εσόδων των στούντιο και των υπηρεσιών streaming που έσπασαν ρεκόρ, αλλά και στην ανισότητα που διαπερνά τον κλάδο.

«Θα πρέπει να μοιραζόμαστε τις επιτυχίες του εργοδότη μας όταν βγαίνει το προϊόν τους και βγάζουν δισεκατομμύρια. Δισεκατομμύρια δολάρια στις πλάτες των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά», είπε, σύμφωνα με το Atlanta News First.

Ενώ η ηθοποιός και κασκαντέρ Έλενα Σάντσες πρόσθεσε: «Το AMPTP είναι αντίθετο στο να μοιραζόμαστε τις ανταμοιβές μιας επιτυχημένης παραγωγής επειδή δεν αναλαμβάνουμε κανένα από τα ρίσκα».

«Παρακαλώ; Αυτό πείτε το στον φίλο μου τον Τζον που έχασε τη ζωή του δουλεύοντας σε μια από τις τηλεοπτικές σας σειρές», είπε, αναφερόμενη στον έμπειρο κασκαντέρ Τζον Μπέρνεκερ, ο οποίος σκοτώθηκε στα γυρίσματα του «The Walking Dead» το 2017.

«Πείτε το σε οποιονδήποτε από εμάς βρίσκεται τώρα εδώ κι έχει κυριολεκτικά σπάσει τα οστά του και αιμορραγήσει για εσάς».

(σ.σ. Τον Ιούλιο του 2017 ο ηλικίας 33 ετών κασκαντέρ Τζον Μπέρνεκερ πέθανε εξαιτίας σοβαρών εγκεφαλικών κακώσεων στα γυρίσματα της σειράς «The Walking Dead», στη Τζόρτζια, όταν έπεσε από ύψος 8 μέτρων σε τσιμεντένιο δάπεδο. Η μητέρα του έκανε αγωγή στο δίκτυο, καθώς κατά τη διάρκεια του γυρίσματος δεν είχε τοποθετηθεί το προστατευτικό στρώμα).

Δημοφιλή