Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κλείνει τα 90 και κάνει πάρτι στο Zoom

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, τον επαίνεσε ως έναν εξαιρετικό πολιτικό που επηρέασε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.
.
.
Reuters

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν να κάνει πάρτι στο Zoom για να γιορτάσει τα 90ά του γενέθλια, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να τον επαινεί ως έναν εξαιρετικό πολιτικό που επηρέασε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο Γκορμπατσόφ, που πρωτοστάτησε στον έλεγχο των εξοπλισμών και σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, θεωρείται ευρέως ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο οι επικριτές του στη Ρωσία τον κατηγορούν για την, αναίτια και οδυνηρή, όπως την αντιλαμβάνονται, διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.Επίσης η κληρονομιά του δεν φαίνεται να έχει συνέχεια τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σχέσεις της Μόσχας και της Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί δραματικά- μια διαδικασία που επιτάχυνε το τέλος μιας συνθήκες που απαγόρευε στις δύο χώρες να αναπτύσσουν στην ξηρά βαλλιστικούς πυραύλους συγκεκριμένων εμβελειών.

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και αντιπαραθέσεις για κυρώσεις, φερόμενες πολιτικές παρεμβάσεις και γεωπολιτικά ζητήματα έχουν περαιτέρω επιδεινώσει τους δεσμούς ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ο Πούτιν, ο οποίος έχει εκφράσει λύπη για τη διάλυση της ΕΣΣΔ, έστειλε στον Γκορμπατσόφ ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

«Ανήκετε επάξια σε έναν γαλαξία φωτεινών, ασυνήθιστων ανθρώπων, εξαιρετικών πολιτικών της εποχής μας που είχαν σημαντική επιρροή στην πορεία της εγχώριας και παγκόσμιας ιστορίας» ανέφερε σχετικά.

Το ρωσικό κανάλι REN TV ανέφερε πως ο Γκορμπατσόφ σχεδίαζε να έχει συζητήσεις με φίλους και πολιτικούς του συμμάχους στο Zoom.

Δημοφιλή