Ο Πούτιν παρασημοφορεί τις «Ηρωίδες Μητέρες» 10 παιδιών

Ο τιμητικός τίτλος από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης επιστρέφει για να σώσει τη Ρωσία από την δημογραφική κρίση
via Associated Press

Τον τιμητικό τίτλο της «Ηρωίδας Μητέρας» αποφάσισε να αναβιώσει η ρωσική κυβέρνηση από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης για γυναίκες που έχουν 10 ή περισσότερα παιδιά, καθώς αντιμετωπίζει μια μείωση του πληθυσμού που έχει επιταχυνθεί από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τίτλος θα απονεμηθεί σε όσους «γεννήσουν και μεγαλώσουν» 10 Ρώσους πολίτες, έναντι του ποσού του 1 εκατ. ρουβλίων (16.645 δολάρια) που θα λάβουν όταν το 10ο παιδί γίνει ενός έτους.

Τα παιδιά πρέπει να λάβουν το «κατάλληλο επίπεδο φροντίδας για την υγεία, την εκπαίδευση, τη σωματική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη», αναφέρει το διάταγμα Πούτιν.

Ο τίτλος «Μητέρα Ηρωίδα» καθιερώθηκε το 1944 και απονεμήθηκε μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Επιπλέον οι μητέρες θα παρασημοφορήσουν με το μετάλλιο του πεντάκτινου αστέρα, παρόμοιο με αυτό που απονέμεται στους ήρωες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη γενναιότητα τους.

Δημογραφική πρόκληση

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα το οποίο μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το θάνατο πολλών νεαρών στρατιωτών έχει επιδεινωθεί.

Αναλυτές έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας είναι πιθανό να περιορίσει την ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες. Μια πρόβλεψη της Economist Intelligence Unit, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, υπολόγιζε ότι ο συνολικός ρωσικός πληθυσμός θα είχε συρρικνωθεί κατά 8,4% από το επίπεδό του του 1995 έως το 2050.

Ο ρωσικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 86.000 άτομα το μήνα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, αναφέρουν οι Moscow Times, επικαλούμενοι επίσημα στοιχεία. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν μείωση 57.000 ατόμων το μήνα το 2002.

Η Rosstat αναφέρει ότι ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται πλέον σε 145,1 εκατομμύρια.

Δημοφιλή