Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει για τον Παύλο Πολάκη

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
.
.
Eurokinissi

Αντικείμενο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα γίνει σε διευρυμένη σύνθεση στις 17.00, θα αποτελέσει ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, στον απόηχο των αναρτήσεών του οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ζητήσει να παραπεμφθεί ο βουλευτής Χανίων στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Όπως έχει αναφερθεί, ο Παύλος Πολάκης τίθεται ήδη εκτός ψηφοδελτίων, ενώ έχει καθαιρεθεί και από τομεάρχης Διαφάνειας.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν πως «την ερχόμενη Τρίτη 28/2 θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Πρόεδρος θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική.Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του. Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Ωστόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και χαρακτήρισε λανθασμένη τη στοχοποίηση προσώπων, τόνισε πως δεν θεωρεί ότι πρέπει να διαγραφεί από το κόμμα ο κ. Πολάκης. «Δεν νομίζω ότι (ο ΣΥΡΙΖΑ) πρέπει να προχωρήσει στην διαγραφή του κυρίου Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποιοι ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ» είπε σχετικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε πως «έχει αναδείξει πάρα πολλά σκάνδαλα διαφθοράς του κυβερνητικού συστήματος ο κύριος Πολάκης και επίσης – μολονότι το έχει κάνει με έναν τρόπο που προφανώς δεν είναι δικός μου, άλλο ύφος έχουμε – υπάρχουν πολλοί από τους συμπολίτες μας που μπροστά σε αυτή την συσσώρευση σκανδάλων, θέλουν κάποιος να τα πει, όπως τα λέει ο Παύλος».

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει τονίσει «πως για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται πανστρατιά...δεν περισσεύει κανείς και καμιά».

Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης πάντως, μετά τα «αν δεν καθαρίσουμε, δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά», όπου στοχοποιούσε δικαστές, δημοσιογράφους και δημόσιους λειτουργούς, προέβη σε νέα ανάρτηση, όπου αναφερόταν στη Σοφία Νικολάου σχετικά με αγορά ακινήτου στο Παλαιό Ψυχικό- με τον νέο τομεάρχη Διαφάνειας, Γιάννη Ραγκούση, να ζητά παρέμβαση του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος. Η ίδια απάντησε πως «ο φαιοκόκκινος φασίστας Πολάκης στοχοποιεί την οικογένειά μου, δημοσιοποιώντας τη διεύθυνση του σπιτιού μου. Τον καθιστώ υπεύθυνο για ό,τι μας συμβεί».

Δεν έλειψαν και άλλες αναρτήσεις από τον βουλευτή Χανίων.

Σφοδρά ήταν τα πυρά από πλευράς της ΝΔ: Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση την Καθαρά Δευτέρα, «το να δίνει κάποιος τη διεύθυνση του σπιτιού ενός δημοσίου προσώπου, όπως της κ. Νικολάου, διεγείροντας έμμεσα σε τραμπουκισμούς, είναι καθαρά φασιστική μέθοδος. Η αντιπολίτευση έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ζητάει την παρέμβαση της δικαιοσύνης, όπου κρίνει. Δεν μπορεί όμως να στοχοποιεί πρόσωπα και την οικογένεια τους». Επίσης, σε άλλη ανακοίνωση ζητείται η διαγραφή τόσο του Παύλου Πολάκη όσο και του Νίκου Παππά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει διάφορα διαδικαστικά και επικοινωνιακά, σχετικά με τη ζημιά που υφίσταται, δεν βρίσκει όμως να πει ούτε μία κουβέντα για τις προγραφές και για την ουσία όσων απαράδεκτων είπε ο κ. Πολάκης. Οι επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης άλλωστε δεν ήταν κάποια παρέκκλιση του κ. Πολάκη, αλλά η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομόφωνη απόφαση για τον κ. Παππά. Καταφανώς οι επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης και κατά δημοσιογράφων είναι η επίσημη γραμμή του κ. Τσίπρα, την οποία ο κ. Πολάκης εκφράζει με πολύ πιο χοντροκομμένο τρόπο. Πραγματική καταδίκη των απόψεων του κ. Πολάκη δεν αποτελεί μόνο η αυτονόητη διαγραφή του, αλλά και η ανοικτή καταγγελία των απόψεων που εξέφρασε. Απαιτούμε εκτός από την διαγραφή του κυρίου Πολάκη, την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ του καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά. Μόνο η διαγραφή του κ. Πολάκη δεν αρκεί».

Από πλευράς του το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τονίζει πως «η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου.Έρχονται, δε, σε συνέχεια δηλώσεων και άλλων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πως θα είναι η επόμενη φορά “είτε με το καλό είτε με το άγριο”, αλλά και της πλήρους κάλυψης στον ομόφωνα καταδικασμένο από την ελληνική Δικαιοσύνη, Νίκο Παππά, τον οποίον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το ηθικό σθένος να θέσει εκτός ψηφοδελτίων.Ο κ. Τσίπρας, που στην τελευταία συνέντευξη του εμφανίστηκε δήθεν μετανοημένος για τη χειραγώγηση των θεσμών που συνειδητά επιχειρήθηκε επί διακυβέρνησής του, όσο και αν προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια ότι τάχα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον κ. Πολάκη, δεν πείθει κανέναν. Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος. Για άλλη μια φορά, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός αλλά μέγας ευεργέτης της Νέας Δημοκρατίας».

«ΝΔ και ΣYΡΙΖΑ χρησιμοποιούν την απομάκρυνση Πολάκη ως αφορμή για ένα νέο γύρο πόλωσης και στημένης αντιπαράθεσης, προκειμένου να συσπειρώσουν τα κομματικά τους ακροατήρια» αναφέρει το γραφείο τύπου της Ελληνικής Λύσης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, είπε πως «γνωστός ο τρόπος που πολιτευόταν ο κ. Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ όπως και η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Πολάκη – Απαράδεκτη η εισαγγελική παρέμβαση!».

Σε δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ ανέφερε πως «είναι πολύ βολική μια αντιπαράθεση που εντοπίζει το ”βαθύ κράτος” σε κάποιους δημοσιογράφους και δικαστικούς κι όχι σε όσους έχουν τα ”κλειδιά” της οικονομίας, με βάση τα οποία ελέγχουν και παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς του κράτους, στα ΜΜΕ, στις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα δικά τους συμφέροντα. Και φυσικά με αυτόν τον τρόπο να μένουν στο απυρόβλητο οι κοινές αντιλαϊκές δεσμεύσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όλους αυτούς». Ωστόσο, συμπληρώνει πως «η εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική εξέταση με αφορμή μια ανάρτηση πολιτικού περιεχομένου, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή διαφωνία με αυτήν, είναι ενέργεια απαράδεκτη που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους».