Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Παλλάς με μία συναυλία αφιερωμένη στη δημοτική μουσική

Μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια.
©VaGGiNet/ Evaggelia Thomakou

«Το παρελθόν μας είναι η βάση για το μέλλον μας» και αυτό ο Σταύρος Ξαρχάκος το γνωρίζει πολύ καλά, ως ένας συνθέτης ο οποίος ακουμπάει στην παράδοση και εμπνέεται από αυτή. Τη σπουδάζει σε ολόκληρη τη ζωή του, ενσωματώνει από νωρίς στοιχεία της στο έργο του και επιτυγχάνει να τη διαδώσει στις νεότερες γενιές.

Όπως έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της συναυλίας «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι» και συνεχίζεται τώρα στο Θέατρο Παλλάς τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, με το μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής, με τίτλο «Από τον Πόντο ως την Κρήτη - Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση».

Αυτή τη φορά ο μουσικός χάρτης είναι «διευρυμένος», καθώς η μουσική μας αναζήτηση εκτείνεται από την Κρήτη έως τον Πόντο και συνοδοιπόροι του Σταύρου Ξαρχάκου στη σκηνή, πέρα από την Ηρώ Σαΐα, γνωστή για την αγάπη της και τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι, είναι ερμηνευτές – εκπρόσωποι της αυθεντικής κρητικής παράδοσης ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου το Θέατρο Παλλάς θα πλημμυρίσει από μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια θα έχουν την τιμητική τους, μιας και εκείνη τη βραδιά θα παρουσιαστούν μέσα από την ευρηματική ενορχηστρωτική ματιά του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος γνωρίζει ιδανικά να «γεφυρώνει» το παρελθόν με το σήμερα.

Συντελεστές

Σταύρος Ξαρχάκος (Διεύθυνση Ορχήστρας)

Ερμηνεύουν:

Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης, Αλέξης Παρχαρίδης, Ηρώ Σαΐα

Μουσικοί:

Νεοκλής Νεοφυτίδης – πιάνο

Βασίλης Δρογκάρης – ακορντεόν

Ηρακλής Ζάκκας – μπουζούκι

Γιώργος Παππάς – λαούτο, νυκτά έγχορδα

Γιάννης Ταυλάς – κιθάρες, λαούτο

Μιχάλης Νικόπουλος – λαούτο

Βαγγέλης Πασχαλίδης – σαντούρι

Γιώργος Ατματσίδης – ποντιακή λύρα

Γιάννης Δίσκος – πνευστά

Στέφανος Χατζηαναγνώστου – φλάουτο

Δημήτρης Καζάνης – βιολί

Ειρήνη Σαχταρίδου – αγγείο

Χάρης Κελλάρης – ηλεκτρικό μπάσο

Τάκης Βασιλείου – ντραμς, κρουστά

Info

Από τον Πόντο ως την Κρήτη

«Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση»

Θέατρο Παλλάς, Δευτέρα 27 Μαρτίου

Ώρα Έναρξης: 21:00

Εισιτήρια από 15 ευρώ

Προπώληση:

11876 & viva.gr

Δημοφιλή