Ο τουρισμός θα σπάσει όλα τα ρεκόρ παγκοσμίως το 2024

Ο αντίκτυπος του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται να ξεπεράσει τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια την τρέχουσα χρονιά.
FG Trade via Getty Images

Έτος ρεκόρ για τα ταξίδια και τον τουρισμό αναμένεται να είναι το 2024, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC). Μάλιστα, η παγκόσμια οικονομική συνεισφορά του κλάδου θα φθάσει στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 11,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικών Επιπτώσεων 2024 (EIR) του παγκόσμιου τουριστικού οργανισμού, τα ταξίδια και ο τουρισμός (Travel & Tourism) θα συνεισφέρουν επιπλέον 770 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος ρεκόρ του 2019, αποτελώντας, παγκοσμίως, το 1 στα 10 δολάρια.

Καθώς ο παγκόσμιος τομέας ξεπερνά την προ-πανδημική ευημερία του, το WTTC αναμένει ότι 142 χώρες από τις 185 που αναλύθηκαν θα ξεπεράσουν τα προηγούμενα εθνικά ρεκόρ. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα που και το 2023 έκανε ρεκόρ σε σχέση με το 2019 και ήταν από τις χώρες με την ταχύτερη ανάκαμψη.

Σε συνεργασία με την Oxford Economic, η τελευταία έκθεση του WTTC παρουσιάζει έναν κλάδο γεμάτο ευκαιρίες, που στηρίζει σχεδόν 348 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Μάλιστα, οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν σε πάνω από 13,6 εκατομμύρια σε σύγκριση με το υψηλότερο σημείο θέσεων, του 2019.

Κοιτάζοντας το μέλλον, το WTTC προβλέπει ότι έως το 2034 ο κλάδος θα αποφέρει περισσότερο τζίρο και οι θέσεις εργασίας θα φθάσουν τα 449 εκατομμύρια. Σχεδόν το 12,2% του εργατικού δυναμικού θα τροφοδοτήσει αυτόν τον ζωντανό τομέα, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του ταξιδιού και του τουρισμού στην παγκόσμια απασχόληση.

Επίσης, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των χωρών που αναλύθηκαν αναμένεται να υπερβούν το υψηλό σημείο του 2019, όσον αφορά τη συμβολή του ΑΕΠ.

Δημοφιλή