Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής του Amazon, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής του Amazon, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας
Rex Curry / Reuters

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και CEO του Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας της Δευτέρα, εν μέσω προβλημάτων στα sites κατά τη διάρκεια της Prime Day του online καταστήματος και αντιδράσεων εργαζομένων σε μια σειρά από χώρες.

Η περιουσία του Μπέζος ξεπέρασε τα 151 δισ δολάρια τη Δευτέρα, καθώς η μετοχή της Amazon αυξήθηκε νωρίτερα μέσα στη μέρα, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

H μετοχή της Amazon έπεσε αργότερα, καθώς κυκλοφόρησαν τα νέα πως είχαν πέσει ιστοσελίδες εν μέσω της Prime Day, αλλά ανέκαμψε ξανά την Τρίτη, 1,3% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Η περιουσία του Μπέζος ξεπέρασε ακόμα και αυτή του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, που βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης των δισεκατομμυριούχων το 1999, με 100 δισ. δολάρια (η μετοχή της Microsoft έπεσε το επόμενο έτος).

Προσαρμοσμένη βάσει πληθωρισμού, η περιουσία του Γκέιτς τότε είχε φτάσει τα 150 δισ. δολάρια, λίγο χαμηλότερα από το ζενίθι του Μπέζος τη Δευτέρα. Αυτό καθιστά τον Μπέζος τον πλουσιότερο στο Bloomberg από τότε που άρχισε να καταγράφει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου το 1982.

Η μετοχή της Amazon ανεβαίνει ασταμάτητα, σημειώνοντας άνοδο 80% μέσα στο προηγούμενο έτος. Η περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε κατά 50 δισ. απλά και μόνο από τις αρχές του έτους.

Αυτά λαμβάνουν χώρα καθώς η Amazon έρχεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις εργαζομένων σε κάποιες χώρες. Εργαζόμενοι στα fulfillment centres στη Γερμανία θα απεργούσαν για μία ημέρα την Τρίτη, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εργαζόμενοι στην Ισπανία ετοιμάζουν τριήμερη απεργία, ενώ στην Πολωνία εργαζόμενοι της Amazon πραγματοποιούν κινητοποίηση work-to-rule (όπου κάνουν ακριβώς όσα προβλέπονται από τις συμβάσεις τους και τίποτα παραπάνω, τηρώντας απόλυτα όλους τους κανόνες ασφαλείας κλπ).

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο- ενώ ο online γίγαντας γίνεται πλούσιος, εξοικονομεί χρήματα σε βάρος της υγείας των εργαζομένων» είπε η Στέφανι Νούτζενμπεργκερ, στέλεχος του συνδικάτου Verdi.

Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες εργασίας

Η Amazon έχει επικριθεί επανειλημμένα για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της. Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν πεθάνει εν ώρα εργασίας στις ΗΠΑ, και σε ρεπορτάζ του Guardian νωρίτερα μέσα στο έτος αναφερόταν πως ασθενοφόρα έχουν κληθεί 600 φορές μέσα σε τρία χρόνια σε κέντρα της Amazon στη Μ. Βρετανία.

Μεταξύ των λόγων για τις κλήσεις ήταν ηλεκτροσόκ, σοβαροί τραυματισμοί και άνθρωποι που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους.

Απαντώντας σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ευρώπη, η Amazon ανακοίνωσε πως «παρέχουμε ασφαλείς και θετικές συνθήκες εργασίας, και προτρέπουμε τον οποιονδήποτε να έρθει να δει ο ίδιος, κάνοντας περιήγηση σε ένα από τα fulfillment centers μας».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα