Ο Γιάννης Μπουσάκας είναι μόλις 20 ετών, λατρεύει τη μετεωρολογία και πέφτει μέσα στις προβλέψεις του

Ο Γιάννης Μπουσάκας είναι μόλις 20 ετών, λατρεύει τη μετεωρολογία και πέφτει μέσα στις προβλέψεις του
Shannon Fagan via Getty Images

Τον Γιάννη Μπουσάκα τον πέτυχα τυχαία στο Twitter να ενημερώνει για τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που απασχόλησαν τα δελτία ειδήσεων και τα μέσα ενημέρωσης. Έπεφτε πάντα μέσα στις προβλέψεις τους, τα tweets του είχαν πολλές κοινοποιήσεις και τα σχόλια των υπόλοιπων χρηστών ήταν ενθαρρυντικά να συνεχίσει αυτό που κάνει καλά. Να προβλέπει τον καιρό της επόμενης ημέρας.

Αν και βρίσκεται στο πρώτο έτος των σπουδών του (μηχανολόγος μηχανικός στην ΑΣΠΑΙΤΕ Αττικής), αυτό δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με τον καιρό, δημιουργώντας τον δικό του ιστότοπο και να είναι στο meteoclub.gr, μια από τις πιο έγκυρες μετεωρολογικές υπηρεσίας της χώρας. Ονειρεύεται να συνεχίσει να υπηρετεί την επιστήμη που αγαπά και να συνεχίσει να ενημερώνει τον κόσμο για τον καιρό μέσα από τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

- Πώς σου ήρθε η ιδέα να ενημερώνεις τον κόσμο για τον καιρό μέσω Twitter;

Αρχικά θα πρέπει να κάνω κατανοητό το γεγονός ότι το ″Twitter″, αποτελεί ένα ″έξτρα″ μέσω κοινωνικής δικτύωσης από το οποίο ενημερώνω τον κόσμο για τα καιρικά μελλούμενα της χώρας μας, καθώς η ίδια δουλειά γίνεται και από το ″Facebook″.

Όταν ξεκίνησα πριν από 4 χρόνια (2015) να δουλεύω στο Τwitter, προφανώς δεν γνώριζα εάν θα κατάφερνα να κερδίσω την απήχηση του κόσμου, επομένως η διαδικασία στην οποία μπήκα ήταν δοκιμαστική. Στην πορεία και μετά από αρκετή δουλειά και ενασχόληση με το ″Twitter″ άρχισα να αποκτώ ολοένα και περισσότερους ακολούθους, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς ήξερα ότι είχα καταφέρει να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους και παράλληλα αυτό σήμαινε ότι η δουλειά που έκανα ήταν αποτελεσματική.

- Έπεσες μέσα στις προβλέψεις σας για το 2018;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, θεωρώ ότι οι μετεωρολογικές προγνώσεις για το έτος 2018 ήταν αρκετά ορθές σε μεγάλο βαθμό. Βεβαίως υπήρχαν και προγνωστικές αστοχίες και αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον ακόμα και για τον πιο έμπειρο επαγγελματία μετεωρολόγο να αποφύγει αυτές τις αστοχίες. Υπάρχουν ημέρες που η πρόγνωση του καιρού είναι εύκολη και άλλες που είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εγώ πάντα προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ και να ενημερώνω καθημερινά με γνώμονα την εγκυρότητα.

-Σοφία, Ραφαήλ, Τηλέμαχος, Υπατία: Τι άφησαν στο πέρασμά τους;

Τις τελευταίες ημέρες είναι γεγονός ότι ο καιρός παρουσιάζει πολύ μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον. Προηγήθηκαν πολλές βροχές κυρίως στην νότια χώρα αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ένα σπάνιο καιρικό γεγονός το οποίο έλαβε μέρος στο νησί της Κέρκυρας, καθώς μετά από 30 ολόκληρα χρόνια χιόνισε και το έστρωσε ακόμα και μέσα στην πόλη.

Χιόνισε επίσης και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης αρκετά αξιόλογα, καθώς και στην Αθήνα κυρίως στα βορειότερα και ανατολικότερα τμήματα του νομού όπου μάλιστα ο χιονιάς αυτός για τις περιοχές αυτές ήταν ο πιο αξιόλογος από το 2008.

-Αναμένεται το νέο έτος τόσο απρόβλεπτα μετεωρολογικά όσο το 2018;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Η μετεωρολογία ως επιστήμη αποσκοπεί στην πρόγνωση του καιρού στο άμεσο καιρικό μέλλον και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα τι καιρικές συνθήκες περιμένουμε πχ. τον μήνα Φεβρουάριο και κατά συνέπεια αν το 2019 θα έχει τα αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα με το 2018.

- Τι μπορεί να προσφέρει το hellasmeteo.gr που δεν μπορεί να προσφέρει κάποια άλλη μετεωρολογική υπηρεσία;

Το hellasmeteo.gr αποτελεί έναν δικό μου ιστόχωρο. Ο λόγος που τον δημιούργησα είναι ουσιαστικά η αγάπη μου για τον καιρό και ως γνωστόν, όταν κάτι σου αρέσει κάνεις και καλά την δουλειά σου. Μέσα λοιπόν από αυτήν την ιστοσελίδα, στοχεύω στην καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των αναγνωστών και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο τους βοηθάω στο να οργανώσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους. Σαφέστατα εάν κάνει κανείς μία περιήγηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν και άλλες αξιόπιστες πηγές οι οποίες προσφέρουν ορθή ενημέρωση και ειδικά οι αρμόδιοι φορείς που ο ρόλος τους είναι αυτός (πχ. ΕΜΥ) και πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε. Υπάρχουν όμως (δυστηχώς) και ιστοσελίδες που ο μοναδικός τους σκοπός είναι η απόκτηση μεγάλης επισκεψιμότητας και δημοσιότητας στον ″κόσμο″ του διαδικτύου και αυτό το επιτυγχάνουν μεταδίδοντας ψεύτικες ή και ″φαντασμαγορικές″ προγνώσεις που σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω και μία αναφορά σε μία άλλη ιστοσελίδα στην οποία είμαι ενεργό μέλος. Πρόκειται για το meteoclub.gr, το οποίο για μένα ήταν και είναι ένα ″σχολείο″ για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με την επιστήμη της μετεωρολογίας και παράλληλα για όποιον αγαπάει τον καιρό. Εάν κάποιος επισκεφθεί το meteoclub, θα διαπιστώσει ότι γίνονται καθημερινά προγνώσεις για ολόκληρη την χώρα και παράλληλα γίνονται άμεσες καιρικές αναφορές από ολόκληρη την χώρα από άλλα ενεργά μέλη.

- Φέτος γίνεστε μόλις 20 ετών. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη μετεωρολογία;

Είναι μία απόφαση που την πήρα πριν από αρκετά χρόνια χωρίς ποτέ αυτή να άλλαξει. Συνειδητοποίησα την αγάπη μου για τον καιρό από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όταν πολλές φορές υπήρχε καιρική δραστηριότητα (βροχή, καταιγίδα, χιόνι) καθόμουν με τις ώρες μπροστά σε ένα παράθυρο και απλά χάζευα το καιρικό φαινόμενο. Απο τότε ήξερα πως μου άρεσε η μετεωρολογία ασχέτως εάν δεν γνώριζα τον όρο αυτόν.

Westend61 via Getty Images

-Υπάρχει μέλλον στον κλάδο της μετεωρολογίας

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να ψάξω για το εάν αυτή η επιστήμη προσφέρει εύκολα άμεση επαγγελματική αποκατάσταση αν και θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο τουλάχιστον στην Ελλάδα να ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά με την μετεωρολογία μιας και οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται είναι ελάχιστες. Παρ’όλα αυτά η μετεωρολογία είναι απολύτως απαραίτητη, διότι βοηθάει πάρα πολύ κόσμο στην οργάνωση της καθημερινότητάς τους αλλά και στις εξωτερικές εργασίες. Επομένως σαν ″επιστήμη″ θεωρώ ότι πάντα θα έχει μέλλον από την στιγμή που πάντα ήταν, είναι και θα είναι απαραίτητη.

- Αγαπημένοι σου μετεωρολόγοι;

Αναμφίβολα, έχω σε εκτίμηση πολλούς επαγγελματίες μετεωρολόγους. Για μένα ο κ.Αρναούτογλου, η κ.Σούζη και ο κ.Αρνιακός, είναι οι αγαπημένοι μου και φυσικά εξαιρετικοί μετεωρολόγοι.

-Ποιοι είναι οι προσωπικοί και επαγγελματικοί σου στόχοι για το 2019;

Σίγουρα ένας από τους στόχους μου είναι η ολοκλήρωση της σχολής (αν και αυτό αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στόχο καθώς πρόκειται για μια πενταετή σχολή και αυτήν την στιγμή είμαι πρωτοετής). Απο κει και πέρα θα συνεχίσω και στο hellasmeteo αλλά και στο meteoclub, να αρθογραφώ και να αναρτώ προγνώσεις ευελπιστώντας ότι θα κερδίσω την εμπιστοσύνη περισσότερου κόσμου.

Δημοφιλή