Ουκρανία: Η φωνή του «Λουκ Σκάιγουοκερ» προειδοποιεί τους κατοίκους για αεροπορικές επιδρομές

Ο ηθοποιός Μαρκ Χάμιλ «δάνεισε» τη φωνή του σε εφαρμογή ειδοποίησης αεροπορικής επιδρομής.
via Associated Press

«Προσοχή. Συναγερμός αεροπορικής επιδρομής», λέει μια φωνή με τη βαρύτητα ενός ιππότη Τζεντάι. «Προχωρήστε στο πλησιέστερο καταφύγιο».

Είναι μια σουρεαλιστική στιγμή σε έναν ήδη σουρεαλιστικό πόλεμο: ο σοβαρός αλλά και ήρεμος τόνος της φωνής του ηθοποιού Μαρκ Χάμιλ, που ενσάρκωσε τον Λουκ Σκάιγουοκερ στις ταινίες Star Wars (σ.σ Ο Πόλεμος των Αστρων), προτρέπει τους κατοίκους της Ουκρανίας να κρυφτεί όποτε η Ρωσία εξαπολύει άλλον έναν αεροπορικό βομβαρδισμό.

Η «εισβολή» της επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ στη ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία είναι απόρροια της απόφασης του 71χρονου Χάμιλ να δανείσει τη διάσημη φωνή του στο “Air Alert”. Πρόκειται για μια εφαρμογή με δυνατότητα λήψης που συνδέεται με το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας. Όταν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής αρχίζουν να βαράνε, η εφαρμογή προειδοποιεί τους Ουκρανούς ότι ρωσικοί πύραυλοι, βόμβες και φονικά εκρηκτικά drones είναι καθ’οδόν.

«Μην είσαι απρόσεκτος», συμβουλεύει η φωνή του Χάμιλ. «Η υπερβολική αυτοπεποίθησή σου είναι η αδυναμία σου», παραθέτοντας τα λόγια του «δασκάλου» του Λουκ, Γιόντα, στις ταινίες «Star Wars».

Ένας άνδρας τραβάει μια φωτογραφία του smartphone του στο Κίεβο της Ουκρανίας τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 δείχνοντας την εφαρμογή "Air Alert" που απεικονίζει τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους
Ένας άνδρας τραβάει μια φωτογραφία του smartphone του στο Κίεβο της Ουκρανίας τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 δείχνοντας την εφαρμογή "Air Alert" που απεικονίζει τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους
via Associated Press

Ο ηθοποιός λέει ότι θαυμάζει, εξ′ αποστάσεως από το σπίτι του στην Καλιφόρνια, πώς η Ουκρανία «έχει δείξει τόσο σθένος… υπό τόσο τρομερές συνθήκες». Ο αγώνας του ουκρανικού λαού ενάντια στη ρωσική εισβολή, που διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο, του θυμίζει το έπος του Star Wars, λέει — τους θαρραλέους επαναστάτες που μάχονται και τελικά νικούν μια τεράστια, δολοφονική αυτοκρατορία.

«Ένα παραμύθι για τη μάχη του καλού εναντίον του κακού έχει απήχηση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», είπε ο Χάμιλ σε συνέντευξή του στο Associated Press.

«Ο ουκρανικός λαός συσπειρώνεται και ανταποκρίνεται τόσο ηρωικά… Είναι αδύνατο να μην εμπνευστείς από το πώς πέρασαν αυτή την καταιγίδα».

Όταν οι κίνδυνοι από τους ουρανούς περνούν, ο Χάμιλ ανακοινώνει μέσω της εφαρμογής ότι «η αεροπορική ειδοποίηση ολοκληρώθηκε» και κλείνει με το μήνυμα: «Είθε η Δύναμη να είναι μαζί σου».

Ο Χάμιλ συγκεντρώνει επίσης κεφάλαια για να αγοράσει αναγνωριστικά drones για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή. Υπογράφει αυτογράφα σε αφίσες του «Πολέμου των Αστρων» που διατίθενται μέσω κληρώσεων.

«Ενώ εγώ κάθομαι στην άνεση του σπιτιού μου, στην Ουκρανία υπάρχουν διακοπές ρεύματος και ελλείψεις τροφίμων και οι άνθρωποι υποφέρουν πραγματικά», είπε. «Με παρακινεί να κάνω όσα περισσότερα μπορώ».

Κάτοικοι του Κέβου χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ συγκεντρώνονται σε έναν σταθμό του μετρό κατά τη διάρκεια συναγερμού αεροπορικής επιδρομής, στο Κίεβο, Ουκρανία, Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022.
Κάτοικοι του Κέβου χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ συγκεντρώνονται σε έναν σταθμό του μετρό κατά τη διάρκεια συναγερμού αεροπορικής επιδρομής, στο Κίεβο, Ουκρανία, Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022.
via Associated Press

Αν και η εφαρμογή διαθέτει επίσης μεταγλώττιση στα ουκρανικά, ορισμένοι Ουκρανοί προτιμούν τον Χάμιλ να ανακοινώνει τα άσχημα νέα ότι ένας ακόμη ρωσικός βομβαρδισμός είναι επικείμενος.

Ο Μποχντάν Ζβόνικ, ένας 24χρονος χρήστης εφαρμογών που ζει στο Λβιβ, λέει ότι προτιμά τη φωνή του Χάμιλ και όχι την ουκρανική μετάφραση επειδή προσπαθεί να βελτιώσει τα αγγλικά του. Δηλώνει επίσης θαυμαστής των ταινιών Star Wars.

«Εξάλλου», είπε, «θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη από τη Δύναμη που μας εύχεται ο Χάμιλ».

Η Ολένα Γερεμίνα, μια 38χρονη διευθύντρια επιχείρησης που ζει στο Κίεβο, είπε ότι τα λόγια του Χάμιλ «Είθε η Δύναμη να είναι μαζί σου» στην αρχή την έκανε να γελά. Τώρα το χιούμορ της δίνει δύναμη.

«Είναι μια πολύ ωραία φράση για αυτήν την κατάσταση», είπε. «Δεν θα έλεγα ότι νιώθω σαν Ουκρανή Τζεντάι, αλλά μερικές φορές αυτή η φράση μου θυμίζει να σηκώνω το κεφάλι και να συνεχίζω να δουλεύω».

Τον πρώτο χρόνο της εισβολής, οι συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής ήχησαν περισσότερες από 19.000 φορές σε ολόκληρη τη χώρα. Η εφαρμογή έχει ληφθεί περισσότερες από 14 εκατομμύρια φορές. Ο Βαλεντίν Χριτσένκο, επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας συστημάτων ασφαλείας που ανέπτυξε από κοινού την εφαρμογή είναι μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν την αγγλόφωνη έκδοση του “Air Alert” για να ακούσουν τη φωνή του Χάμιλ

«Για τους θαυμαστές του Star Wars, ακούγεται πραγματικά φανταστικό», είπε. «Αποτελεί κομμάτι της ουκρανική κουλτούρας να βρίσκεις πάντα λίγο χιούμορ ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες και να προσπαθείς να παραμείνεις θετικός».

Ο Χάμιλ είναι ευχαριστημένος που το έπος επιστημονικής φαντασίας μεταφέρει και πάλι ανθρώπους, έστω και προσωρινά, στον «γαλαξία του, κάπου πολύ, πολύ μακριά».

«Εμπνέει τους ανθρώπους», είπε. «Όλοι ξαναγυρίζουν πίσω στα 6 τους χρόνια. Και αν η ταινία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να περάσουν δύσκολες στιγμές, τόσο το καλύτερο».

Δημοφιλή