Ουκρανία: Εξαναγκαστική η συμμετοχή στα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη

Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλουν ότι απαγορεύτηκε σε πολίτες να εγκαταλείψουν τις κατεχόμενες περιοχές έως ότου ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και πως δέχθηκαν απειλές.
Alexander Ermochenko via Reuters

Η Ρωσία ξεκίνησε την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων την Παρασκευή με στόχο την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας, με το Κίεβο να καταγγέλει πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών απειλούνται με τιμωρία εάν δεν ψηφίσουν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απαγορεύτηκε σε πολίτες να εγκαταλείψουν ορισμένες κατεχόμενες περιοχές έως ότου ολοκληρωθεί η τετραήμερη ψηφοφορία, πως ένοπλες ομάδες εισέβαλλαν σε σπίτια και ότι εργαζόμενοι απειλήθηκαν με απολύσεις εάν δεν συμμετείχαν στα δημοψηφίσματα.

«Σήμερα, το καλύτερο για τους κατοίκους της Χερσώνας θα ήταν να μην ανοίξουν τις πόρτες τους», είπε ο Γιούρι Σομπολέφσκι, ο εκτοπισμένος πρώτος αντιπρόεδρος του συμβουλίου της περιοχής.

Οι ψηφοφορίες για την ένταξη στη Ρωσία οργανώθηκαν βιαστικά αφού η Ουκρανία ανακατέλαβε μεγάλες εκτάσεις βορειοανατολικά σε μια αντεπίθεσή της νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τα εν λόγω δημοψηφίσματα, που ενορχηστρώνονται από το Κρεμλίνο, έχουν αποκηρυχθεί από την Ουκρανία και τη Δύση ως ψευδή και χωρίς νομική ισχύ. Θεωρούνται βήμα προς την κατεύθυνση της προσάρτησης των περιοχών από τη Ρωσία. Λαμβάνουν χώρα στο Λουχάνσκ, τη μερικώς ελεγχόμενη από τους Ρώσους Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και τη Χερσώνα.

Με την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών, η Μόσχα θα μπορούσε να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της για την ανακατάληψή τους ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία.

Η ψηφοφορία στις επαρχίες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Zαπορίζια στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας, επρόκειτο να διεξαχθεί από την Παρασκευή έως την Τρίτη.

Εκλογικά τμήματα δημιουργήθηκαν επίσης στη Μόσχα, για τους κατοίκους αυτών των περιοχών που ζουν πλέον στη Ρωσία.

Μέλη των υπηρεσιών της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LPR) προετοιμάζουν ψηφοδέλτια κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος για την ένταξη του LPR στη Ρωσία, σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Λουχάνσκ της Ουκρανίας, στις 23 Σεπτεμβρίου 2022.
Μέλη των υπηρεσιών της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LPR) προετοιμάζουν ψηφοδέλτια κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος για την ένταξη του LPR στη Ρωσία, σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Λουχάνσκ της Ουκρανίας, στις 23 Σεπτεμβρίου 2022.
Alexander Ermochenko via Reuters

″Πανικός των Ρώσων”

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ της Ουκρανίας, Σερχέι Γκαϊντάι δήλωσε ότι στην πόλη Σταρομπίλσκ απαγορεύτηκε η έξοδος του πληθυσμού και οι άνθρωποι αναγκάζονται να βγουν από τα σπίτια τους για να ψηφίσουν.

Στην πόλη Μπιλοβόντσκ, ένας διευθυντής εταιρείας είπε στους υπαλλήλους ότι η ψηφοφορία ήταν υποχρεωτική και όποιος αρνηθεί να λάβει μέρος θα απολυόταν και τα ονόματά τους θα δοθούν στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ονομάζοντας την εκδήλωση ”εκλογές χωρίς εκλογές”, ο Γκαϊντάι είπε ότι οι άνθρωποι αναγκάζονταν να συμπληρώσουν απλά ”κομμάτια χαρτιού” χωρίς ιδιωτικότητα σε κουζίνες και αυλές, με τις πόλεις να είναι αποκλεισμένες.

«Η διάθεση των Ρώσων είναι πανικόβλητη γιατί δεν ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τόσο γρήγορα αυτό το λεγόμενο δημοψήφισμα, δεν υπάρχει υποστήριξη, δεν υπάρχει αρκετός κόσμος», δήλωσε ο κυβερνήτης της Χερσώνας στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως αναφορές για εξαναγκασμό.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα δημοψηφίσματα προσφέρουν μια ευκαιρία στους ανθρώπους στην περιοχή να εκφράσουν την άποψή τους.

″Γυρίζουμε στο σπίτι μας!” είπε ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, αξιωματούχος της διοίκησης της Ζαπορίζιτζια που έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία.

Aνθρωποι συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στην πλατεία Mamezhnaya μπροστά από το Κρεμλίνο στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 στη Μόσχα, Ρωσία. Η συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από το Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, είναι υπέρ των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα να γίνουν μέρος της Ρωσία
Aνθρωποι συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στην πλατεία Mamezhnaya μπροστά από το Κρεμλίνο στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 στη Μόσχα, Ρωσία. Η συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από το Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, είναι υπέρ των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα να γίνουν μέρος της Ρωσία
Contributor via Getty Images

Σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, οι Ρώσοι διαδηλώνουν υπέρ των δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, τα οποία καταγγέλλονται από το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Στη Μόσχα, η διαδήλωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα πολύ κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Στην πλατεία Μανέζ, το πλήθος συγκεντρώθηκε απέναντι από το άγαλμα του στρατάρχη Ζούκοφ, του σημαντικότερου ίσως στρατιωτικού ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εξέδρα που είχε στηθεί με την ευκαιρία αυτήν, ανέβηκαν πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων για να υπερασπιστούν, ο ένας μετά τον άλλο, τα «δημοψηφίσματα».

«Για την ελευθερία», «Η αρχή μιας νέας κοινής ιστορίας» ή «μια ιστορική στιγμή» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες με το γράμμα «Ζ», το σύμβολο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ή πορτοκαλομαύρες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, το σύμβολο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε πολλά πλακάτ ήταν γραμμένο το σύνθημα «Δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας», ένα μήνυμα προς τους ρωσόφωνους κατοίκους του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τους οποίους η Μόσχα λέει ότι θέλει να «σώσει».

Στην Αγία Πετρούπολη συγκεντρώθηκαν επίσης μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές γύρω από το φρούριο Πέτρου και Παύλου, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένας 20χρονος φοιτητής, ο Σεργκέι Κορζούνοφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στηρίζει τα δημοψηφίσματα γιατί «αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, εμείς δεν θα διαφωνήσουμε». Λίγο μακρύτερα, ο 40χρονος Βίκτορ Σουβόροφ είπε ότι «θέλει ειρήνη, στα σταματήσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι, να γυρίσουν οι στρατιώτες στα σπίτια τους». «Αυτά τα δημοψηφίσματα είναι ένα βήμα προς την ειρήνη», θέλει να πιστεύει.

«Οι κάτοικοι (των περιοχών που θέλει να ενσωματώσει η Ρωσία) υποφέρουν εδώ και οκτώ χρόνια», είπε η Άννα Γκλαζκόβα, μια γυναίκα 58 ετών, για να δικαιολογήσει την παρουσία της στη συγκέντρωση. Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και η Ναταλία (δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της) επειδή «οι άνθρωποι του Ντονμπάς και των άλλων περιοχών περιμένουν τη βοήθειά μας» αφού «τους σκότωσαν, τους κατέστρεψαν, τους βομβάρδισαν».

Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στο Γκρόζνι, στην Τσετσνία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Διαδηλώσεις έγιναν εξάλλου σε διάφορες πόλεις στη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου της G7 στο Κάστρο Neuhardenberg, Γερμανία, 15 Σεπτεμβρίου 2022. REUTERS/Annegret Hilse
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου της G7 στο Κάστρο Neuhardenberg, Γερμανία, 15 Σεπτεμβρίου 2022. REUTERS/Annegret Hilse
Annegret Hilse via Reuters

Η G7 διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα ψευδοδημοψηφίσματα της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι ηγέτες των χωρών της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν σήμερα τα «ψευδοδημοψηφίσματα» της Ρωσίας σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της Μόσχας να δημιουργήσει ένα «ψευδές» πρόσχημα για την αλλαγή του καθεστώτος των ουκρανικών εδαφών.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα δημοψηφίσματα που φαίνεται ότι είναι ένα βήμα προς την προσάρτηση στη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη δήθεν προσάρτηση, εάν γίνει», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από έναν εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία ξεκίνησε σήμερα τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ), τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια με στόχο την προσάρτηση των περιοχών αυτών. Το Κίεβο χαρακτήρισε απάτη τα δημοψηφίσματα, υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι απειλούνται με τιμωρίες εάν δεν ψηφίσουν σε αυτά.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP