Ουκρανία: Νεκρή έγκυος με το βρέφος από τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

Η εικόνα της γυναίκας να χαϊδεύει το ματωμένο κάτω μέρος της κοιλιάς της είχαν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.
via Associated Press

Μια έγκυος γυναίκα και το μωρό της έχασαν τη ζωή τους μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό στο μαιευτήριο όπου επρόκειτο να γεννήσει στην Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη είχε προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. Η κυοφορούσα και το αγέννητο παιδί της υπέκυψαν στα τραύματά τους μερικές ημέρες αργότερα.

Η εικόνα της γυναίκας που μεταφερόταν εσπευσμένα σε ένα ασθενοφόρο με φορείο είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, αποτελώντας την επιτομή της φρίκης μιας επίθεσης στους πιο αθώους της ανθρωπότητας.

Η γυναίκα είχε καταγραφεί να χαϊδεύει το ματωμένο κάτω μέρος της κοιλιάς της καθώς οι διασώστες την απομάκρυναν μέσα από τα ερείπια στην πολιορκημένη Μαριούπολη, με το ασπρισμένο πρόσωπό της να αντικατοπτρίζει το σοκ της από αυτό που είχε συμβεί. Ηταν από τις πιο βάναυσες στιγμές μέχρι στιγμής στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που διαρκεί τώρα 19 ημέρες.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε άλλο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τους κρατήσουν στη ζωή. Συνειδητοποιώντας ότι έχανε το μωρό της φώναξε στους γιατρούς: «Σκοτώστε με τώρα!»

Ο χειρουργός Τιμούρ Μαρίν βρήκε τη λεκάνη της γυναίκας διαλυμένη και το ισχίο αποκολλημένο. Οι γιατροί έβγαλαν το μωρό με καισαρική τομή, αλλά δεν έδειχνε «σημάδια ζωής», εξήγησε ο χειρουργός.

Στη συνέχεια, εστίασαν στη μητέρα. «Περισσότερα από 30 λεπτά ανάνηψης στη μητέρα δεν έφεραν αποτελέσματα», είπε ο Μάριν το Σάββατο. «Πέθαναν και οι δύο».

Μέσα στο χάος μετά την αεροπορική επιδρομή, οι γιατροί δεν πρόλαβαν να πάρουν το όνομα της γυναίκας προτού έρθουν ο σύζυγος και ο πατέρας της να πάρουν τη σορό της. Τουλάχιστον κάποιος ήρθε να την ανασύρει, είπαν - έτσι δεν κατέληξε στους ομαδικούς τάφους που σκάβονται για πολλούς από τους αυξανόμενους νεκρούς της Μαριούπολης.

Κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου, Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το μαιευτήριο είχαν καταλάβει Ουκρανοί εξτρεμιστές για να το χρησιμοποιήσουν ως βάση και ότι δεν είχαν μείνει ασθενείς ή γιατροί μέσα. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ και στη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο χαρακτήρισε τις εικόνες «ψευδείς ειδήσεις».