Ούτε να το διανοηθούμε να βάλουμε κέτσαπ στο χοτ ντογκ μας. Ας μάθουμε γιατί

Ακόμα κι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πει ότι κανείς μετά την ηλικία των οκτώ δεν πρέπει να το κάνει.
Getty Images

Οι Αμερικανοί λατρεύουν τα χοτ ντογκ τους, τρώνε περίπου 7 δισεκατομμύρια από την Memorial Day (29 Μαΐου) μέχρι την Labor Day (πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου), σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Χοτ Ντογκ και Λουκάνικων. Και το επιτυχημένο σόου «The Bear» όχι μόνο πυροδότησε μεγάλη δίψα για μάγειρες, αλλά έχει επίσης αναζωπυρώσει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ποια καρυκεύματα και σάλτσες είναι αποδεκτά σε ένα χοτ ντογκ...

Το εν λόγω συμβούλιο έχει εντοπίσει 18 τοπικού τύπου χοτ ντογκ σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πιθανότατα υπάρχουν πολύ περισσότερα. Στη Νέα Υόρκη, τα χοτ ντογκ τρώγονται με μουστάρδα και κρεμμύδια στον ατμό. Από την Αριζόνα μέχρι την Καλιφόρνια, το χοτ ντογκ Sonora τυλίγεται με μπέικον και ολοκληρώνεται με φασόλια pinto, jalapeños, πικάντικες πιπεριές στη σχάρα και κρέμα.

Αλλά στο Σικάγο όπου τα χοτ ντογκ είναι θρυλικά, η ιδέα του να βάλει κανείς κέτσαπ σ′ αυτά μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη.

Το κλασικό χοτ ντογκ του Σικάγο έχει μουστάρδα, neon-green relish (ένα είδος γλυκού τουρσί που χρησιμοποιείται συνήθως σε χοτ ντογκ σε στυλ Σικάγο), ωμά κρεμμύδια, ένα μίσχο από τουρσί, ντομάτες, αλάτι σέλερι (αλάτι που περιέχει φυσικό οργανικό νάτριο) και ένα ψωμάκι με παπαρουνόσπορο - οι sport peppers (είδος πιπεριάς) είναι προαιρετικές. Οι ιστορικοί συνδέουν την έκδοση του Σικάγο με την Εποχή της Μεγάλης Υφεσης, όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να λάβουν ένα πλήρες γεύμα από ένα χοτ ντογκ και τις γαρνιτούρες του.

Σ.σ. Η Μεγάλη Ύφεση σύμφωνα με τους αναλυτές προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ, που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου του 1929, την λεγόμενη Μαύρη Τρίτη, ωστόσο διήρκεσε από από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου.

A Chicago dog, in all its glory, and free from ketchup.
Maren Caruso via Getty Images
A Chicago dog, in all its glory, and free from ketchup.

Αλλά ας μην διανοηθούμε να προσθέσουμε κέτσαπ, τουλάχιστον σύμφωνα με ορισμένους κατοίκους του Σικάγο. Ακόμη και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάτοικος του Σικάγο, ανέφερε πριν από αρκετά χρόνια στο CNN ότι «(αυτό) δεν είναι αποδεκτό μετά την ηλικία των 8 ετών».

Μερικά μέρη που πουλούν χοτ ντογκ στο Σικάγο υπερηφανεύονται για το ότι δεν σερβίρουν κέτσαπ, όπως το Gene and Jude’s στο River Grove, λίγο έξω από την πόλη.

Άλλοι κάτοικοι του Σικάγο αντιμετωπίζουν το θέμα αλλιώς. Ο Μπιλ Σαβάτζ, καθηγητής στο Northwestern University και ιστορικός του Σικάγο, λέει ότι το όλο επιχείρημα αφορά την ταυτότητα και την αυθεντικότητα.

«Αν σου αρέσει η κέτσαπ στα χοτ ντογκ σου και τη βάζεις, ποιος νοιάζεται πραγματικά;» αναρωτήθηκε ο ίδιος. «Κανείς, εκτός από κάποιο άτομο που θέλει να κάνει κριτική και λέει, «α, δεν είσαι πραγματικά αυθεντικός».

Αλλά μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι πρακτικοί λόγοι για τους οποίους η κέτσαπ μπορεί να μην είναι η ιδανική σάλτσα ή καρύκευμα από την άποψη του προφίλ γεύσης.

«Γενικά το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι απλώς η γλυκύτητα της κέτσαπ», λέει ο Έρικ Μίττενταλ, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χοτ Ντογκ και Λουκάνικων. «Απλώς δεν είναι ιδανικό συμπλήρωμα για το χοτ ντογκ».

Ο Ντουγκ Σοχν , ιδρυτής της Hot Doug’s Inc., ο οποίος είναι γνωστός για το ότι ξεπερνά τα «όρια» των κρεάτων με προσθήκη φουά γκρα και άλλα μοναδικά συστατικά, δεν λατρεύει την κέτσαπ ως σάλτσα ή καρύκευμα γενικά.

«Νομίζω ότι τα γευστικά στοιχεία της κέτσαπ, τόσο όσον αφορά στην γλυκύτητα όσο και στην οξύτητά της, καθώς επίσης και η κανέλα, το γαρύφαλλο κ.λπ., ”συγκρούονται” με τις άλλες σάλτσες και καρυκεύματα που ενδείκνυνται στο χοτ-ντογκ», λέει.

Άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η κέτσαπ συγχέει και εξουδετερώνει άλλες σάλτσες και καρυκεύματα, και όχι μόνο αυτά σε ένα χοτ ντογκ τύπου Σικάγο, όπως αναφέρει ο Μανώλης Αλπογιάνης, ιδιοκτήτης του America’s Dog & Burger, γνωστός για το σερβίρισμα οκτώ διαφορετικών ειδών τοπικών χοτ ντογκ.

Η μουστάρδα είναι μια διαφορετική ιστορία, παρατηρεί ο Μπομπ Σβάρτζ, ειδικός στο μοσχάρι και το χοτ ντογκ με έδρα την Βιέννη. «Συνδυάζεται περισσότερο με το χοτ ντογκ», λέει.

Carmy has a point. Kids really do love the sweetness of ketchup.
ncognet0 via Getty Images
Carmy has a point. Kids really do love the sweetness of ketchup.

Η κέτσαπ είναι υπόθεση των παιδιών

Τα παιδιά δίνουν «διαβατήριο» στην κέτσαπ. Φυσικά, η ηλικία «αποκοπής» αποτελεί επίσης θέμα διαμάχης. Ο Ομπάμα ανέφερε την ηλικία των 8 ετών. Το National Hot Dog and Sausage Council αναφέρει τα 18 χρόνια.

Αλλά ο ίδιος λόγος που η κέτσαπ μπορεί να μην «λειτουργεί» στους ενήλικες μπορεί να είναι ο λόγος που αρέσει στα παιδιά: η γλυκύτητα. Ο Αλπογιάνης εξήγησε ότι στα παιδιά τείνουν να μην αρέσουν οι πιο σύνθετες γεύσεις μουστάρδας και κρεμμυδιού.

Όμως η γεύση δεν είναι μόνο παράγοντας που έχει να κάνει με την ηλικία.

«Τόσο η ηλικία όσο και η γενετική συνδυάζονται με τον πολιτισμό μας για να διαμορφώσουν την αγάπη μας για συγκεκριμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της κέτσαπ», δηλώνει η Ντανιέλ Ρηντ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια. «Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με γενετικές παραλλαγές που προάγουν μια μεγαλύτερη προτίμηση για τη γλυκύτητα, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί από την ηλικία, με τα μικρά παιδιά γενικά να προτιμούν πιο γλυκά τρόφιμα από τους ενήλικες».

Για την Ριντ, η συζήτηση κέτσαπ εναντίον μουστάρδας αφορά πραγματικά τον πόλεμο μεταξύ γλυκού και αλμυρού. «Μερικοί άνθρωποι αντιτίθενται έντονα σε αυτό που θεωρούν ως την υπερβολική γλυκύτητα πολλών παρασκευασμένων φαγητών, ενώ άλλοι λατρεύουν τη γλυκύτητα», είπε...

Πήγαινε στην αρχική σελίδα

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

Προτείνετε μια διόρθωση