Οι 6+1 πιθανοί διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον

Δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.
.
.
Phil Noble via REUTERS

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας την Πέμπτη (7/7), δίνοντας τέλος ταραχώδης Πρvθυπουργία δυόμισι ετών.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει συμφωνήσει να παραιτηθεί, αλλά επιθυμεί να μείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών μέχρι το φθινόπωρο.

Το Reuters παρουσιάζει αυτούς που θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

ΛΙΖ ΤΡΑΣ

Dan Kitwood via Getty Images

Ο υπουργός Εξωτερικών είναι ο αγαπημένος της βάσης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και έχει τακτικά την κορυφή των δημοσκοπήσεων των μελών του κόμματος που πραγματοποιούνται από τον ιστότοπο Conservative Home.

Πριν από λίγο καιρό, η Τρας ήταν απασχολημένη με το να γυαλίζει το δημόσιο προφίλ της με φωτογραφίες στο Instagram και να προμοτάρει το στυλ της Μάργκαρετ Θάτσερ, φορώντας μαντίλι στα μαλλιά ενώ οδηγούσε τανκ.

Η 46χρονη πέρασε τα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του Τζόνσον ως υπουργός διεθνούς εμπορίου. Υποστήριζε το Brexit και πέρυσι διορίστηκε ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τρας είπε τη Δευτέρα ότι ο Τζόνσον είχε την «100% υποστήριξή» της και προέτρεψε τους συναδέλφους να τον υποστηρίξουν.

ΤΖΕΡΕΜΙ ΧΑΝΤ

Chris J Ratcliffe via Getty Images

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, 55 ετών, τερμάτισε δεύτερος μετά τον Τζόνσον στην διεκδίκηση της αρχηγίας του 2019.

Ο Χαντ προσπάθησε να παίξει το ρόλο του παλαιότερου πολιτικού από τα έδρανα, ασκώντας ήπια και συνήθως φιλική κριτική για τα λάθη της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία.

Νωρίτερα φέτος, είπε ότι η φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός «δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς». Ο Χαντ είπε ότι ψήφισε για την αποπομπή του Τζόνσον στην πρόταση μομφής του περασμένο μήνα που είχε κέρδισε οριακά.

ΜΠΕΝ ΓΟΥΑΛΑΣ

DANIEL LEAL via Getty Images

Ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων του Conservative Home για τους αγαπημένους υπουργούς της κυβέρνησης, λόγω των χειρισμών του στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην εκκένωση του Αφγανιστάν.

Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος της αποκεντρωμένης συνέλευσης της Σκωτίας τον Μάιο του 1999, προτού εκλεγεί για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ το 2005.

Ήταν υπουργός Ασφαλείας από το 2016 έως ότου ανέλαβε τον σημερινό του ρόλο τρία χρόνια αργότερα.

ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ

via Associated Press

Ο Σουνάκ, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών την Τρίτη λέγοντας ότι το βρετανικό κοινό «περιμένει δικαίως η κυβέρνηση να διενεργηθεί σωστά, ικανά και σοβαρά», ήταν μέχρι πέρυσι το φαβορί για να διαδεχθεί τον Τζόνσον.

Επαινέθηκε για ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ενός δαπανηρού προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας που απέτρεψε τη μαζική ανεργία.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της πλούσιας συζύγου του και το πρόστιμο που έλαβε, μαζί με τον Τζόνσον, για παραβίαση των κανόνων καραντίνας για τον COVID-19, έχουν επιβαρύνειτη θέση του.

ΣΑΖΙΝΤ ΤΖΑΒΙΝΤ

via Associated Press

Ο Τζαβίντ ήταν ο πρώτος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες ότι ο Τζόνσον παραπλάνησε το κοινό σχετικά με όσα ήξερε για τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον ενός συντηρητικού βουλευτή.

Πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος των ελεύθερων αγορών, ο Τζαβίντ έχει υπηρετήσει σε αρκετούς υπουργικούς ρόλους, πιο πρόσφατα ως υπουργός Υγείας. Παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών του Τζόνσον το 2020.

Γιος Πακιστανών μουσουλμάνων μεταναστών, είναι θαυμαστής της Θάτσερ και τερμάτισε τέταρτος στις εκλογές της ηγεσίας του 2019 για να αντικαταστήσει την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

ΝΑΝΤΙΜ ΖΑΧΑΟΥΙ

Stefan Rousseau - PA Images via Getty Images

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών εντυπωσίασε ως υπουργός Εμβολιασμού όταν η Βρετανία είχε ένα από τα ταχύτερα εμβόλια στον κόσμο για την COVID-19.

Το ιστορικό του ως πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ, που ήρθε στη Βρετανία ως παιδί, είναι εντυπωσιακό.

Συνίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov πριν εισέλθει στο κοινοβούλιο το 2010. Η τελευταία του δουλειά ήταν υπουργός Παιδείας. Ο Ζαχάουι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν «προνόμιο» να γίνω πρωθυπουργός κάποια στιγμή.

ΠΕΝΙ ΜΟΡΝΤΟΝΤ

Aaron Chown - PA Images via Getty Images

Η πρώην υπουργός Άμυνας απολύθηκε από τον Τζόνσον όταν έγινε πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε τον αντίπαλό του Τζέρεμι Χαντ κατά την τελευταία αναμέτρηση ηγεσίας.

Η Μορντόντ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπήρξε μία από τις πιο ειλικρινείς υπουργούς όσον αφορά στην κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό σχετικά με το «Partygate» και φαίνεται να προετοιμάζεται για να διεκδικήσει την κορυφαία θέση.

Δημοφιλή