Οι «Αγνωστοι Αθηναίοι» που κυκλοφορούν μεταξύ μας: Μια ταινία για τα αδέσποτα της πόλης

Σε μια φάση της ζωής της, «συναισθηματική αδέσποτη», όπως λέει, η σκηνοθέτιδα Αγγελική Αντωνίου, μπόρεσε να δει με άλλο μάτι τα αδέσποτα της πόλης.
Η Αγγελική Αντωνίου παρακολούθησε επί 6 χρόνια τη ζωή των σκύλων στο κέντρο Αθήνας
Η Αγγελική Αντωνίου παρακολούθησε επί 6 χρόνια τη ζωή των σκύλων στο κέντρο Αθήνας

Ηταν ένα θέμα που την βρήκε κυριολεκτικά στον δρόμο. Η σκηνοθέτιδα Αγγελική Αντωνίου έχοντας σπουδάσει σκηνοθεσα στο Βερολίνο, ζώντας και δουλεύοντας εδώ και δεκαετίες μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας με ταινίες δίγλωσσες και με ελληνογερμανική θεματολογία, αποφάσισε να κάνει κάτι αμοιγώς ελληνικό και με την ευκαιρία της ελληνικής κρίσης. Το σενάριο που είχε γράψει εμπνευσμένο από ένα βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου εγκρίθηκε από την δημόσια τηλεόραση το 2012, αλλά μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ όλα έμειναν μετέωρα...Κάπως έτσι, συναισθηματικά αδέσποτη όπως λέει, επιστρέφοντας από το Βερολίνο στην Αθήνα μπόρεσε να δει με άλλο μάτι τα αδέσποτα της πόλης. Για την ακρίβεια να τα δει πραγματικά και να μην τα προσπεράσει όπως τύχαινε στα μέχρι τότε ταξίδια της στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα αυτής της ματιάς είναι η ταινία «Οι Αγνωστοι Αθηναίοι» που θα κυκλοφορήσει 17 Σεπτεμβρίου 2020 στις κινηματογραφικές αίθουσες από την εταιρεία filmtrade. Η ταινία ήταν υποψήφια για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2020.

«Πάντα απορούσα πώς τα αδέσποτα σκυλιά επιβιώνουν στο κέντρο μιας τόσο μεγάλης, χαοτικής πόλης όπως η Αθήνα. Μοναδικό φαινόμενο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά. Ύστερα από εντατική παρακολούθηση ανακάλυψα τους μυστικούς σωτήρες και ευεργέτες τους, ανθρώπους που ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να τα φροντίσουν. Αυτή η μοναδική, συμβιωτική σχέση κέντρισε το ενδιαφέρον μου. Mέσα από τις σχέσεις ανθρώπων και ζώων, η ταινία σκιαγραφεί ένα συγκινητικό πορτραίτο των αδέσποτων, με σκηνικό την Αθήνα που διαρκώς αλλάζει. Ταυτόχρονα είναι η προσωπική μου κατάθεση αγάπης προς την πόλη που πέρασα τα νιάτα μου και ενηλικιώθηκα», λέει η Αγγελική Αντωνίου.

Η αφίσα της ταινίας «Οι άγνωστοι Αθηναίοι»
Η αφίσα της ταινίας «Οι άγνωστοι Αθηναίοι»

Σύνοψη

Η ταινία της Αγγελικής Αντωνίου «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» παρακολουθεί επί 6 χρόνια τη ζωή των σκύλων στο κέντρο Αθήνας και τη σχέση τους με τους ανθρώπους και τον χώρο γύρω τους.

«Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» είναι ένα συγκινητικό ταξίδι στις διαδρομές ανθρώπων και ζώων και ταυτόχρονα ένα ολοζώντανο, απρόβλεπτο πορτραίτο που αποκαλύπτει την καρδιά της αυθεντικής Αθήνας, μιας Αθήνας που συνεχώς παίρνει νέα μορφή.

Λίγα λόγια για την Αγγελική Αντωνίου

Σκηνοθέτις, σεναριογράφος, παραγωγός. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα (ΑΠΘ) και σκηνοθεσία στην DFFB (Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Βερολίνο). Ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, μία διεθνικότητα που αντανακλάται συχνά στα θέματά της και στους όρους παραγωγής. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού, μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ. Oι ταινίες της έχουν διαγωνισθεί και βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ (Locarno, Moscow, Palmsprings, Montreal, San Francisco, Τhessaloniki, Μοntpellier, Göteborg, Oslo κ.ά) Η βραβευμένη της ταινία Eduart, συμμετείχε σε περισσότερα από 50 διεθνή φεστιβάλ, ήταν υποψήφια για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2007 και ως η υποψηφιότητα της Ελλάδας για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2008. Oι ταινίες της έχουν διανεμηθεί εντός και εκτός Ελλάδας.

Info:

Μουσική: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (Planet of Zeus).

Διάρκεια: 76 λεπτά.

Ελληνογερμανική παραγωγή του 2020.

Δείτε το trailer της ταινίας:

ΠΗΓΗ: filmtrade