Οι δέκα επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας: Ποιος βρίσκεται στο νούμερο ένα

Τους ψήφισαν 200 σεφ εγνωσμένων ικανοτήτων και κύρους.
.
FG Trade via Getty Images
.

Ποιος είναι ο σεφ με την μεγαλύτερη επιρροή στην γαστρονομική πραγματικότητα της χώρας; Γιορτάζοντας φέτος τα 30 τους χρόνια, οι Χρυσοί Σκούφοι, o γαστρονομικός θεσμός που αξιολογεί και βαθμολογεί τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, κάλεσαν τους κορυφαίους σεφ της χώρας να ψηφίσουν και να ξεχωρίσουν τον συνάδελφό τους. Τη λίστα σχημάτισαν περισσότεροι από 200 σεφ εγνωσμένων ικανοτήτων και κύρους, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ψηφοφορία των Χρυσών Σκούφων και του Αθηνοράματος.

Ιδού η λίστα με τους δέκα επιδραστικότερους σεφ της χώρας όπως ψηφίστηκε από τους συναδέλφους τους, την αφρόκρεμα της ελληνικής γαστρονομίας.

Οι δέκα επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας

Έκτορας Μποτρίνι – 316 βαθμοί
Σωτήρης Ευαγγέλου – 177 βαθμοί
Αθηναγόρας Κωστάκος – 119 βαθμοί
Τάσος Μαντής – 102 βαθμοί
Λευτέρης Λαζάρου – 100 βαθμοί
Γιάννης Μπαξεβάνης – 84 βαθμοί
Χριστόφορος Πέσκιας – 78 βαθμοί
Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος – 74 βαθμοί
Παύλος Κυριάκης – 44 βαθμοί
Θάνος Φέσκος – 36 βαθμοί
Herve Pronzato – 36 βαθμοί

Η μεθοδολογία

Τον επιδραστικότερο σεφ της Ελλάδας επέλεξαν σεφ και μόνον σεφ. Σεφ που είναι εν ενεργεία σήμερα, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εθνικότητας, και είτε είναι υποψήφιοι για βράβευση το 2023 για Χρυσό Σκούφο, για Top Notch ή για Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, είτε έχουν βραβευτεί μέσα στα 30 χρόνια του Θεσμού, είτε είναι σεφ που έχουν επηρεάσει με τη δουλειά τους τα γευστικά πράγματα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, παρ’ ότι υπήρχε λίστα ψηφοφόρων, δεν υπήρχε λίστα υποψηφίων. Ζητήθηκε από τους σεφ που συμμετείχαν στην ψηφοφορία να επιλέξουν ελεύθερα από ένα έως τρία άτομα σε αξιολογική σειρά, τα οποία θεωρούν, ότι έχουν επηρεάσει τους ίδιους και τους συναδέλφους τους, αλλά και τη γαστρονομική σκηνή της χώρας. Όπως και οι ψηφοφόροι μας έτσι κι οι συνάδελφοι που θα πρότειναν θα έπρεπε να είναι ενεργοί στην Ελλάδα σήμερα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και στη συνέχεια οι ψήφοι μετατράπηκαν σε πόντους, με σύστημα αυξημένης βαρύτητας – 5 πόντοι για την πρώτη θέση, 3 πόντοι για τη δεύτερη, 1 πόντος για την τρίτη – ώστε να προκύψει η τελική λίστα. Προφανώς κανείς από τους ψηφοφόρους δεν μπορούσε να ψηφίσει τον εαυτό του.