Οι «Ειδήσεις Τσέπης» της ημέρας: Οι ενδιάμεσες εκλογές επηρεάζουν δολάριο, ευρώ και γουάν

«Σε περίπτωση επικράτησης των Ρεπουμπλικανών η Fed ίσως αλλάξει την επιθετική πολιτική των επιτοκίων» εκτιμούν οι αναλυτές.
An American flag with the words trouble ahead
An American flag with the words trouble ahead
MCCAIG via Getty Images

«Οι ειδήσεις τσέπης» είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Πιθανή η αλλαγή πολιτική της Fed

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την σημερινή εικόνα της οικονομίας σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα με το δολάριο να παραμένει προς το παρόν σταθερό, εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, δεδομένου ότι το οριστικό αποτέλεσμα μπορεί να πάρει μέρες, το ενδεχόμενο επικράτησης των Ρεπουμπλικανών και το ενδεχόμενο αδιεξόδου στο Κογκρέσο, θα μπορούσε να είναι θετικό για τα ομόλογα και αρνητικό για το δολάριο εάν οδηγήσει σε λιγότερα δημοσιονομικά κίνητρα.

«Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ ίσως αλλάξει την μέχρι τώρα επιθετική πολιτική και κάνει μια παύση στις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων» δήλωσε ο Ντάμιεν Μπόι, επικεφαλής στρατηγικής στο Barrenjoey στο Σίδνεϊ.

Ο επιθετικός ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ, με τη στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, προκάλεσε άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και ώθησε το δολάριο σε υψηλό ρεκόρ πολλών ετών έναντι των περισσότερων μεγάλων ομολόγων.

Ευρώ και γουάν

Το ευρώ άγγιξε τα 1,003 δολάρια στις συναλλαγές της Ασίας, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, προτού υποχωρήσει για να διαπραγματευτεί στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο σήμερα ενώ και η στερλίνα υποχώρησε με πτώση 0,37% στα 1,1473 δολάρια.

Ένας άλλος παράγοντας που επιβάρυνε το δολάριο τις τελευταίες ημέρες είναι το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19 στην Κίνα.

Το γιουάν είχε την καλύτερη μέρα του εδώ και δύο χρόνια την Παρασκευή και έκτοτε κράτησε τα περισσότερα από τα κέρδη του καθώς σήμερα διαπραγματεύεται στα 7,2612 ανά δολάριο.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ επηρεάζουν και τις ευρωπαϊκές μετοχές που διαπραγματεύθηκαν σε στενό εύρος σήμερα, εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για ένα πιθανό αδιέξοδο στο Κογκρέσο.

«Το ερώτημα για πολλούς είναι αν οι επενδυτές θα ανταποκριθούν θετικά στο αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Κρέγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής αγοράς του UK & EMEA στον OANDA.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της, θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού ακόμη και αν η οικονομία της ευρωζώνης είναι στρυμωγμένη λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, παρασύροντας τα ευρωπαϊκά ενεργειακά αποθέματα κατά 1,1%.

Βρετανία: Δυσοίωνη εικόνα

Στη Βρετανία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χιού Πιλ, δήλωσε ότι η Κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόη καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τον ληθωρισμό καθώς η οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ύφεση, περιπλέκοντας τις προοπτικές για την BoE.

Πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Δημοφιλή