Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Πρόκειται για την 22η απόπειρα επίθεσης των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τη 19η Οκτωβρίου.
Εμπορικά πλοία πλέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του βόρειου Ισραήλ (21/12/2023), μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού για την προστασία των πλοίων που ταξιδεύουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούθι.
Εμπορικά πλοία πλέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του βόρειου Ισραήλ (21/12/2023), μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού για την προστασία των πλοίων που ταξιδεύουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούθι.
NurPhoto via Getty Images

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέρριψε έναν βαλλιστικό πύραυλο κι ένα drone που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, την Πέμπτη στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας.

«Κανένα από τα 18 πλοία τα οποία ήταν παρόντα στην περιοχή δεν υπέστη ζημιές και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός», διευκρίνισε η CENTCOM («κεντρική διοίκηση» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη Μέση Ανατολή) μέσω X (του πρώην Twitter). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για «την 22η απόπειρα επίθεσης των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τη 19η Οκτωβρίου».

Από το ξέσπασμα την 7η Οκτωβρίου του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, περιπολούν σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα θαλάσσια περιοχή μαζί με άλλες χώρες, εντός των ορίων διεθνούς συνασπισμού για την προστασία εμπορικών πλοίων από τους Χούθι, κίνημα προσκείμενο στο Ιράν.

Στο στόχαστρο οι χρηματοδότες των Χούθι

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταρριφθεί πύραυλοι και drones των Χούθι από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία.

Η Ουάσιγκτον εξάλλου ανακοίνωσε την Πέμπτη σειρά κυρώσεων που βάζουν στο στόχαστρο τη χρηματοδότηση των Χούθι, ειδικά φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Υεμένη και στην Τουρκία που κατά την αμερικανική κυβέρνηση ενέχονται σε αυτή τη χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατηγορεί το Ιράν πως βοηθά ενεργά τους υεμενίτες αντάρτες να εξαπολύουν επιθέσεις. Η Ισλαμική Δημοκρατία το αρνείται. Η Τεχεράνη διαβεβαιώνει εξάλλου πάγια ότι δεν προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στους Χούθι, κινήματος εντασσόμενου στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», μαζί με το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή