ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/03/2021 07:22 EET | Updated 03/03/2021 09:13 EET

Οι μόνες 10 χώρες στον κόσμο με πλήρη ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες (και η θέση της Ελλάδας)

Στην παγκόσμια έρευνα οι ΗΠΑ έχουν πιο χαμηλές επιδόσεις από την Αλβανία ή το Περού. Οι χώρες που έκαναν πρόοδο.

Getty Creative
Getty Creative

Σε μόλις δέκα χώρες στον κόσμο, οι γυναίκες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αυτόν τομέα.

Σύμφωνα με την έκθεση Women, Business and the Law 2021 (Γυναίκες, Επιχειρήσεις και Νόμοι 2021) που δημοσίευσε πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα οι 9 από τις 10 είναι ευρωπαϊκές ενώ τη λίστα συμπληρώνει ο Καναδάς ενώ οι οι γυναίκες σε ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται, σε ό,τι αφορά τα ίσα δικαιώματα, πιο σε χειρότερη θέση από αυτές σε Περού και Αλβανία.

Αιτία η απώλεια, βαθμών (στο σύστημα βαθμολόγησης ανά κατηγορία) εξαιτίας της μη εξασφάλισης ίσης αμοιβής και σύνταξης σε άνδρες και γυναίκες αλλά και της τραγικής έλλειψης οποιασδήποτε μέριμνας για άδεια λοχείας. 

Και οι 10 χώρες που βρίσκονται στη κορυφή της κατάταξης έχουν την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία, δηλαδή 100%. 

H Ελλάδα, αν και δεν εμφανίζεται στο γράφημα του Statista βαθμολογήθηκε με 97.5%. 

Statista.com
Statista.com

Επίσης οι 94 από τις 194 χώρες που βαθμολογήθηκαν συγκεντρώνουν βαθμολογία  80% και πάνω.

Η δε Σαουδική Αραβία που κατετάγη τελευταία το 2019 βελτίωσε τις επιδόσεις της και κατ′ επέκταση τη βαθμολογία της μετά την υιοθέτηση νέων νόμων και τώρα βρίσκεται στην 91η θέση με 80%

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκουμε την Υεμένη με 26.9%, το Κουβέιτ με 28,8% και το Σουδάν με 29.4%. 

Οι χώρες που βελτίωσαν (περισσότερο ή λιγότερο) με διάφορες παρεμβάσεις τη θέση των γυναικών προς την κατεύθυνση των ίσων δικαιωμάτων με τους άνδρες είναι οι: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, Κόστα Ρίκα, Φίτζι, ΗΑΕ, Βιετνάμ, Ρουάντα, Χιλή, Σαουδική Αραβία, Μπενίν, Αιθιοπία, Μαδαγκάρη, Σουριάμε, Ουζμπεκιστάν, Σιέρα Λεόνε, Νησιά Μάραλ, Σενεγάλη, Μπαχρέιν, Πακιστάν, Ιορδανία, Ιορδανία Κουβέιτ. 

Αντίστοιχα η μόνη χώρα που είσαγε αλλαγές σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών οδηγώντας σε μείωση της βαθμολογίας της είναι η Σλοβακία.