Οι πιο φθηνές πόλεις για διακοπές στην Ευρώπη, σε ποια θέση είναι η Αθήνα

Με την Ελλάδα να αναδυκνείεται φέτος το καλοκαίρι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, ένα ταξίδι στην Eυρώπη μπορεί να αποδειχθεί πιο οικονομικό από ένα νησί του Αιγαίου.
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά ένα ταξίδι στην Ευρώπη μπορεί αυτό το καλοκαίρι να είναι ένας οικονομικός τρόπος για να κάνει κανείς διακοπές.

Με τον πληθωρισμός στα ύψη και τις τιμές σε προϊόντα και ενέργεια να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές, ακόμη και τις ολιγοήμερες, είδος πολυτελείας έρευνα του CNBC διαπίστωσε οτι σε κάποιες ευρωπαικές πόλεις οι τιμές των ξενοδοχείων και των αεροπορικών εισιτηρίων μειώθηκαν.

Με την Ελλάδα να αναδεικνύεται φέτος το καλοκαίρι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, με την Ιταλία και τη Γαλλία να ακολουθούν, ένα ταξίδι στην Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί πιο φτηνό από ένα σε κάποιο νησί του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το CNBC, η μέση τιμή των ξενοδοχείων στην Μύκονο να είναι 610 δολάρια τη βραδιά, 434 δολάρια στη Σαντορίνη ενώ στα νησιά του Ιουνίου φτάνει τα 204 δολάρια και στην Κρήτη τα 162 δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο ταξιδιωτικών κρατήσεων Holidu.

Η διαμονή στην Αθήνα είναι φθηνότερη σε σχέση με τα ελληνικά νησιά με την πρωτεύουσα, να ανακηρύσσεται τον Απρίλιο σε ένα από τα ωραιότερα ταξίδια για οικογένειες στον κόσμο από τον ταξιδιωτικό ιστότοπο The Family Vacation Guide, με βάση τις χρεώσεις ξενοδοχείων, το φαγητό και την επίσκεψη στην Ακρόπολη.

,
Expedia
,

Η μεγάλη τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη οφείλεται στο γεγονός οτι φέτος έχουν μειωθεί οι μέσες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων από Αμερικανικές πόλεις προς την Ευρώπη, αλλά και στην μείωση της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Έτσι, για μια διαμονή τριών διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχείο στο Παρίσι που χρεώνει 250 ευρώ τη βραδιά σήμερα πληρώνει κανείς περίπου 767 δολάρια όταν τον Ιούλιο του 2019 θα πλήρωνε γα το ίδια ξενοδοχείο 841 δολάρια.


Φθηνότερες πτήσεις


Ο μέσος χαμηλός αεροπορικός ναύλος προς την Ευρώπη μειώθηκε κατά 15,1% από πέρυσι, σύμφωνα με ετήσια έρευνα του διαδικτυακού ιστότοπου ταξιδιωτικών κρατήσεων CheapAir.com.

Με βάση την ανασκόπηση περισσότερων από 24 εκατομμυρίων αεροπορικών ναύλων αυτήν την άνοιξη, οι πτήσεις προς την Ευρώπη από Αμερικανικές πόλεις ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 908 δολάρια φέτος, όταν το 2021 ήταν κατά μέσο όρο 1.070 δολάρια.

Οι ταξιδιώτες που αναζητούν τις φθηνότερες πτήσεις προς την Ιταλία μπορούν να πετάξουν στο Μιλάνο, όπου τα αεροπορικά εισιτήρια μειώθηκαν κατά περισσότερο από 20%, ενώ οι πτήσεις προς Βενετία (-17%) και Ρώμη (-14%).

Οι τιμές για πτήσεις προς τις πιο δημοφιλής πόλεις της Ευρώπης, όπως το Λονδίνο και το παρίσι μειώθηκαν κατά 10% και 9% αντίστοιχα, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια προς το Δουβλίνο παρέμειναν σχεδόν στα ίδια ποσά με μια μικρή μείωση κατά 0,02%, σύμφωνα με το CheapAir.com .

Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που επέλεξαν την Ευρώπη για τις διακοπές τους είδαν τα αεροπορικά εισητηρία μειωμένα εκτός εάν πετούσαν από τη Βοστώνη, όπου τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 1,8% στα 685 δολάρια ανά εισιτήριο.

Ωστόσο, αυτό κάνει τη Βοστώνη τη δεύτερη φθηνότερη πόλη των ΗΠΑ από την οποία μπορεί κανείς να πετάξει στην Ευρώπη. Μόνο η Νέα Υόρκη είναι λιγότερο ακριβή, με τους μέσους ναύλους για την Ευρώπη φέτος να κοστίζουν 636 δολάρια ανά εισιτήριο.

Φθηνότερα ξενοδοχεία

Πολλά ξενοδοχεία είναι πιο ακριβά τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία, ειδικά σε μέρη όπως τα Hamptons στη Νέα Υόρκη, το Maui, η Χαβάη και το Telluride του Κολοράντο, ένας ακόμη λόγος που οι Αμερικανοί προτίμησαν την Ευρώπη.

«Τα ξενοδοχεία συνήθως αυξάνουν τις τιμές τους όταν η ζήτηση είναι υψηλή κατά τη διάρκεια της υψηλής καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου», δήλωσε η Melissa Dohmen, εκπρόσωπος της Hotels.com υπογραμμίζοντας οτι φέτος ο μεγάλος ανταγωνισμός για δωμάτια και τιμές σε κορυφαίους προορισμούς, συγκράτησε το κόστος.

Τον Απρίλιο, η μέση τιμή για δωμάτιο στη Μαδρίτη ήταν 135 δολάρια ανά διανυκτέρευση, στην Κοπεγχάγη 210 δολάρια ανά διανυκτέρευση με τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, τη Βουδαπέστη, το Βερολίνο και την Αθήνα να κατατάσσονται στις πιο οικονομικές επιλογές από 125 έως 201 δολάρια την ημέρα τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την Expedia, το μέσο ημερήσιο κόστος για μια οικογένεια για να κάνει διακοπές στο Άμστερνταμ είναι 244 δολάρια, διπλάσιο από αυτό στην Κωνσταντινούπολη που ανέρχεται στα 122 δολάρια και κάτω από 150 δολάρια την ημέρα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Η Expedia ωστόσο εκτιμά οτι, οι τιμές των ξενοδοχείων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θα είναι φθηνότερες αυτόν τον Αύγουστο από ό,τι πριν από την πανδημία με τη Γαλλία και την Ιταλία να απουσιάζουν εντυπωσιακά από τη λίστα με μόνη εξαίρεση τη Νίκαια.

Οι τιμές και στις δύο αυτές χώρες αυξήθηκαν κατά 25% αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη Hotels.com, η οποία ξεχώρισε το Saint-Tropez της Γαλλικής Ριβιέρας ως έναν από τους πιο ακριβούς προορισμούς στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι.

Το Λας Βέγκας κατατάχθηκε ως η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για οικογενειακές διακοπές, με τις τιμές των δωματίων σε ξενοδοχεία να είναι κατά μέσο όρο 399 δολάρια ανά διανυκτέρευση.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση