Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ρωσική Εκκλησία έχει ευθύνη για «εγκλήματα» στην Ουκρανία

Τα σχόλια του Βαρθολομαίου αποτελούν επίπληξη στον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος έδωσε την πλήρη ευλογία του στην εισβολή της Μόσχας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος Α' μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος Α' μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023.
via Associated Press

O Oικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίος, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας μοιράζεται την ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει στη μεταπολεμική «πνευματική αναγέννηση» της Ρωσίας.

Τα σχόλια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποτελούν μία επίπληξη στον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, του οποίου η πλήρης ευλογία για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει διασπάσει την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Βαρθολομαίος, ο οποίος το 2019 εξόργισε τη Μόσχα με την αναγνώριση της νεοσύστατης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, είπε ότι οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν την Εκκλησία ως «όργανο για τους στρατηγικούς τους στόχους».

«Η εκκλησία και η κρατική ηγεσία στη Ρωσία συνεργάστηκαν στο έγκλημα της επίθεσης και μοιράστηκαν την ευθύνη για τα εγκλήματα που προέκυψαν, όπως η συγκλονιστική απαγωγή των παιδιών της Ουκρανίας», είπε σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Η Ρωσία λέει ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία για τη δική τους ασφάλεια. Αρνείται ότι διαπράττει παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

«Ο διαθρησκευτικός μας διάλογος πρέπει να επικεντρωθεί σε τρόπους αντίστασης και εξουδετέρωσης της ικανότητας της ηγεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας να υπονομεύει την ενότητα και να νομιμοποιεί θεολογικά την εγκληματική συμπεριφορά», είπε ο Βαρθολομαίος.

«Η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να βοηθήσει τα παιδιά της στην Ουκρανία και τη Ρωσία»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και θεωρείται «πρώτος μεταξύ ίσων» στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει περίπου 260 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως, περίπου 100 εκατομμύρια από αυτούς στη Ρωσία.

«Η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να βοηθήσει τα παιδιά της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», είπε.

«Είναι κοινό χριστιανικό μας καθήκον να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις διαλόγου για να επαναφέρουμε τους Ρώσους αδελφούς και αδελφές μας στην κοινότητά μας των κοινών αξιών», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για «πνευματική αναγέννηση» τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Δημοφιλή