Οικονόμου: Τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας για τα ναυάγια μεταναστών σε Κύθηρα και Λέσβο

«Οι ελληνικές Αρχές διέσωσαν ανθρώπινες ζωές», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι ελληνικές Αρχές διέσωσαν ναυαγούς.
Οι ελληνικές Αρχές διέσωσαν ναυαγούς.
Eurokinissi

«Τεράστιες οι ευθύνες των τουρκικών Αρχών για αυτή την τραγωδία», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, αναφερόμενος στα δύο ναυάγια ανοιχτά των Κυθήρων και της Λέσβου, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 μετανάστες και να αγνοούνται επίσης πολλοί άλλοι.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε τη μάχη που έδωσαν οι ελληνικές Αρχές για να διασώσουν ναυαγούς.

«Το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα, υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, διέσωσαν ανθρώπινες ζωές, έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανένα κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας, από τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά, οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες. Παρά την οργάνωση και τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών Αρχών, οι οποίες συνεχίζονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα, όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου.

Το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας θα θέσει ο πρωθυπουργός, στην Πράγα, αύριο Παρασκευή (7/10) κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπως προανήγγειλε ο Γιάννης Οικονόμου. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης διεθνούς συγκυρίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ μίλησε και για τις θέσεις που θα εκφράσει ο πρωθυπουργός σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Πράγα για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι Συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή, την θεματική με τη μεγαλύτερη ίσως βαρύτητα και κρισιμότητα στη δεδομένη συγκυρία, αλλά και γενικότερα. Μια θεματική που είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις του Πρωθυπουργού για την ενεργειακή κρίση, τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, αλλά και την κλιματική αλλαγή, προτάσεις όπως η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δημόσιες παρεμβάσεις του και τις πολιτικές του έχει εμπεδωθεί στο διεθνές προσκήνιο ως μια σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα σε αυτή την ατζέντα. Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός Καγκελάριος, καθώς και οι Πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.