Είναι πιθανό η Τουρκία να προκαλέσει μία νέα έξαρση του μεταναστευτικού;

Οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές οφείλουν να προβούν άμεσα στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Alexander Koerner via Getty Images

Η τραγωδία των δύο ναυαγίων μεταναστών σε Λέσβο και Κύθηρα επαναφέρει το μεταναστευτικό στο προσκήνιο ως ένα ζήτημα πρωτίστως ανθρωπιστικής αρωγής, αλλά συγχρόνως και ως ζήτημα καταπολέμησης των οργανωμένων εγκληματικών κυκλωμάτων που δρουν στα μικρασιατικά παράλια, με την ανοχή των τουρκικών αρχών.

Οι ανυπόστατες κατηγορίες του Τούρκου προέδρου στη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο μεταναστών, πέραν του γεγονότος ότι αποσκοπούν στη δυσφήμηση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, ενδεχομένως να προοιωνίζουν και πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Και τούτο διότι αν συσχετιστούν με τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι στα μικρασιατικά παράλια υπάρχουν πάνω από δέκα εκατομμύρια μετανάστες, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να σχεδιάζει να προκαλέσει μία ακόμη μεταναστευτική κρίση, ενθαρρύνοντας τα οργανωμένα κυκλώματα της χώρας στην προώθηση χιλιάδων μεταναστών μέσω των θαλάσσιων και χερσαίων ελληνικών συνόρων προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ήδη, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλούσια εμπειρία από μεταναστευτικές ροές που έλαβαν χώρα στο κοντινό παρελθόν, ωστόσο η Ελλάδα ήταν εκείνη η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, λοιπόν, οφείλουν να προβούν άμεσα στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex, προκειμένου να καταρτισθεί από κοινού ένα σχέδιο αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης, η οποία πιθανώς να είναι σε μέγεθος και αριθμό πολλαπλάσια εκείνης του 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο παράνομων μεταναστών εισήλθαν στην ΕΕ.

Εν κατακλείδι, το μεταναστευτικό δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Ελλάδας που μαζί με την Κύπρο συνθέτουν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής ’Ένωσης, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί μία νομική οντότητα με δημοκρατικές αρχές και αξίες, στη βάση των οποίων πρέπει να αντιμετωπισθεί το μεταναστευτικό ζήτημα.

***

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε.α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Αστυνομία ως υπεύθυνος εξωτερικών και δημοσίων σχέσεων και διετέλεσε προϊστάμενος των Εθνικών Υπηρεσιών Interpol και Europol.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

Δημοφιλή