Δήμαρχος Κυθήρων για το ναυάγιο: Ήταν τόσο άτυχοι, το σκάφος προσέκρουσε στο χειρότερο σημείο του νησιού

Περιγράφει τις δυσκολίες της επιχείρησης διάσωσης αφού οι μετανάστες είχαν εγκλωβιστεί σε βραχώδη ακτή που ήταν αδύνατον να προσεγγίσει το λιμενικό.
Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στα Κύθηρα
Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στα Κύθηρα
via Associated Press

Στο δράμα των μεταναστών που το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν τσακίστηκε στα βράχια του Διακόφη των Κυθήρων αλλά και στην εξαιρετικά απαιτητική επιχείρηση Λιμενικού και Πυροσβεστικής για την διάσωσή τους, αναφέρθηκε ο δήμαρχος του νησιού.

Συνολικά έχουν διασωθεί 80 άτομα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται καθώς κατά δήλωση τους στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 95 άτομα.

Ο Στράτος Χαρχαλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως «ήταν άτυχοι οι άνθρωποι γιατί εκεί που προσέκρουσε το σκάφος με 8 μποφόρ βοριά ήταν το χειρότερο δυνατό σημείο θα μπορούσα να πω σε όλο το νησί. Αν η πρόσκρουση είχε γίνει λίγα μέτρα βορειότερα ή λίγα μέτρα νοτιότερα θα είχαν διασωθεί στο σύνολό τους κατά την εκτίμησή μου. Πέσανε σε ένα σημείο που δεν μπορούσε να προσεγγίσει ουδείς από θαλάσσης κι έγινε μια επιχείρηση τιτάνια. Κατά την εκτίμησή μου ήταν μια από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις διάσωσης που έχουν γίνει γενικά στην Ελλάδα. Χρησιμοποιήθηκε γερανός οικοδομικός[…]ήταν τραγική η κατάσταση και νύχτα».

Νωρίτερα, η κάτοικος του νησιού Μάρθα Σταθάκη είχε μιλήσει και στο Associated περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης: «Μπορούσαμε να δούμε το σκάφος να συντρίβεται στα βράχια και ανθρώπους να σκαρφαλώνουν σε αυτά προσπαθώντας να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα...Όλοι οι κάτοικοι εδώ κατέβηκαν στο λιμάνι για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στον ρόλο της Τουρκίας λέγοντας πως «Τα σκάφη με τα οποία τους στέλνουν από την Τουρκία είναι κινητές βόμβες» είπε ο Δήμαρχος Κυθήρων καθώς όπως τόνισε «είναι μικρά ιστιοπλοϊκά τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν πάνω από 15 με 20 άτομα μέσα κι έχουν 100».

Ανέφερε δε πως ήδη 69 εκ των διασωθέντων στεγάζονται προσωρινά σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο ενώ καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια για τη σίτισή τους με πολλούς εστιάτορες να έχουν κινητοποιηθεί ενώ αναμένεται βοήθεια από την περιφέρεια Αττικής.

Δημοφιλή