Οκτώ εγκληματικά λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ ξανά στα μαλλιά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Από το λούσιμο μέχρι το στέγνωμα κάθε μικρή κίνηση έχει μεγάλο αντίκτυπο στην όψη και την υγεία των μαλλιών μας.
Boy_Anupong via Getty Images

Πιθανότατα, οι περισσότεροι γνωρίζoυμε τα βασικά γύρω από τη φροντίδα των μαλλιών και την διατήρηση της υγείας και της λάμψης τους. Ωστόσο, έμπειροι κομμωτές έχουν διαπιστώσει ότι καθημερινά, οι πελάτες τους παραβιάζουν ένα σωρό θεμελιώδεις κανόνες, που απειλούν να καταστρέψουν τα μαλλιά. Ποια είναι όμως τα εγκληματικά αυτά λάθη που θέτουν σε κίνδυνο το τριχωτό της κεφαλής;

Εφαρμόζουμε το κοντίσιονερ στη ρίζα

Η εφαρμογή του κοντίσιονερ θα πρέπει να ξεκινά από τις άκρες και όχι από τη ρίζα των μαλλιών. Κι αυτό γιατί στις ρίζες των μαλλιών διαχέεται καθημερινά το φυσικό σμήγμα που βγαίνει από την κορυφή του κεφαλιού μας και σε συνδυασμό με τη σύσταση του κοντέινερ, το αποτέλεσμα θα είναι μια απίστευτα λιπαρή όψη. Με άλλα λόγια, υπάρχει ο κίνδυνος να δείχνουμε άλουστοι, ενώ μόλις βγήκαμε απ′ το μπάνιο.

Παραλείπουμε εντελώς το κοντίσιονερ

«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι τα κοντίσιονερ ή οι μάσκες περιποίησης βαραίνουν τα μαλλιά τους. Κατά τη γνώμη μου ωστόσο, για κάθε τύπο μαλλιών υπάρχει το ιδανικό προϊόν», τονίζει η Ας Θερές, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου και επικεφαλής στιλίστρια στο The Bird House Salon, στη Νέα Υόρκη.

Η εφαρμογή του κοντίσιονερ στις άκρες των μαλλιών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ακριβώς όπως η εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας στο πρόσωπο ή το σώμα μας. Ιδίως για τα βαμμένα μαλλιά, η ενυδάτωση με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου προϊόντος, θεωρείται ακόμα πιο πολύτιμη.

Η Θερές συνιστά να επιλέξουμε προσεκτικά ένα ποιοτικό κοντίσιονερ, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δικού μας τύπου μαλλιών και να αποφύγουμε τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «σαμπουάν και κοντίσιονερ δύο σε ένα».

Δεν έχουμε δοκιμάσει τα σαμπουάν με θειικά άλατα

Το θειϊκό άλας είναι ένα συστατικό που περιέχεται στα προϊόντα καθαρισμού των μαλλιών και του προσώπου και υπόσχεται την αφαίρεση της λιπαρής όψης και της βρωμιάς, καθώς προσελκύει το νερό και την λιπαρότητα. Αυτή του η ιδιότητα το καθιστά έξτρα αποτελεσματικό, καθώς καθαρίζει σε βάθος το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής.

Τα θειικά άλατα στο παρελθόν είχαν άδικα συνδεθεί με τον καρκίνο. Έκτοτε όμως, δεκάδες μελέτες έχουν αποδείξει ότι δεν είναι καρκινογόνα. Έτσι, έχει σημασία να εναλλάσσουμε τα σαμπουάν μας, προσφέροντας στα μαλλιά μας μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά για να παραμένει στιλπνό και υγιές.

Willie B. Thomas via Getty Images

Δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα προστασίας από τη θερμότητα

Η ζημιά από τη θερμότητα είναι μη αναστρέψιμη. Συσκευές στάιλινγκ όπως η ισιωτική και το πιστολάκι επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην υγεία των μαλλιών μας. Δεδομένου ότι στην αγορά διατίθενται δεκάδες προϊόντα που προστατεύουν τα μαλλιά μας από τη φθορά που πάει χέρι-χέρι με την θερμότητα, είναι τόσο κρίμα να μην τα εκμεταλλευόμαστε.

Έχει μεγάλη σημασία προτού περάσουμε στη διαδικασία του φορμαρίσματος, να ψεκάσουμε τα μαλλιά μας σε όλο το μήκος με ένα θερμοπροστατευτικό προϊόν. Έτσι θα διατηρήσουμε την λαμπερή τους όψη ακόμα και μετά το πέρασμα με την ισιωιτκή, που ως ένα βαθμό αφυδατώνει τα μαλλιά μας.

Ωστόσο, θα πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης στο πίσω μέρος των προϊόντων, γιατί όταν λήξουν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Δεν στεγνώνουμε τα μαλλιά μας με τον σωστό τρόπο

Είναι σημαντικό να στεγνώνουμε τα μαλλιά μας ξεκινώντας από τις ρίζες και σιγά-σιγά να καταλήγουμε στις άκρες. Εάν στεγνώσουμε πρώτα τις άκρες, η υγρασία από τη ρίζα θα αρχίσει να κατεβαίνει, βρέχοντας εκ νέου τα μαλλιά που είχαμε ήδη στεγνώσει.

Αυτό, όχι μόνο θα καταστρέψει το χτένισμά μας, αλλά θα μας αναγκάσει να περάσουμε ξανά το σημείο με το καυτό πιστολάκι, πράγμα που δεν είναι και ότι καλύτερο για την όψη και την υγεία των μαλλιών μας.

Δεν αγοράζουμε ποιοτικές συσκευές για τα μαλλιά μας

Ενώ μπορούμε να βρούμε προσιτές ισιωτικές, σίδερα και πιστολάκια μαλλιών από αξιόπιστους προμηθευτές, επιλέγουμε φτηνά προϊόντα που προκαλούν το σπάσιμο της τρίχας και ανεπανόρθωτη φθορά.

Για αυτόν τον λόγο, προτού προχωρήσουμε στην τελική αγορά, έχει σημασία κάνουμε μια σχολαστική έρευνα, ειδικά αν πρόκειται για εργαλεία που θερμαίνονται με σκοπό να δώσουν στα μαλλιά μας μια συγκεκριμένη φόρμα. Μια πολύ φτηνή ισιωτική, είναι βέβαιο πως δεν θα προστατέψει τα μαλλιά μας όπως η ισιωτική μιας γνωστής επωνυμίας. Κι ας είναι λιγάκι πιο «τσιμπημένη».

Mystockimages via Getty Images

Επιβαρύνουμε τα μαλλιά μας με σφιχτά και αυστηρά χτενίσματα

Το στάιλινγκ με μεγάλη ένταση, ασκεί πίεση στους θύλακες της τρίχας και με την πάροδο του χρόνου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει τριχόπτωση. Αυτό ισχύει τόσο για τις σφιχτές πλεξούδες, όσο και για τις αλογοουρές και τους φαντασμαφγορικούς κότσους με βαριά αξεσουάρ.

Αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε τυχόν τραύματα στο τριχωτό της κεφαλής ή να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα όπως η αραίωση, καλύτερα να μείνουμε μακριά από αυτού του είδους τις στυλιστικές επιλογές. Άλλωστε υπάρχουν ένα σωρό ανάλαφρα χτενίσματα με υπέροχη αισθητική.

Δεν κουρευόμαστε όσο συχνά θα έπρεπε

Έχει σημασία να κόβουμε τα μαλλιά μας κάθε δύο με τρεις μήνες το πολύ. Αυτό αναζωογονεί τις ρίζες και προσφέρει μια όψη υγιή, που αποπνέει περιποίηση.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ